Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor de hoorzitting in de Tweede Kamer over de voorgenomen Nederlandse militaire missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan, het verdwijnen van de raamprostitutie in de Haagse schilderswijk en de arrestatie van Willem Holleeder. Ned. 1, 18.20-18.50u

Nova. Tweede deel van een serie over de Amsterdamse taxicentrale TCA, een verslag van Willem Lust uit Afghanistan en aandacht voor de hoorzitting in de Tweede Kamer over de missie naar Afghanistan. Ned. 3, 22.20-23-00u.

Peter O'Toole speelt de oude Casnova in de gelijknamige miniserie. Canvas, 22.10-23.00u. Actor Peter O'Toole accepts his honorary Oscar from the Academy of Motion Picture Arts and Sciences during the 75th annual Academy Awards telecast Sunday, March 23, 2003, in Los Angeles. O'Toole is a seven-time Oscar nominee. (AP Photo/Kevork Djansezian) Associated Press

KUNST

Film 2006. Filmmagazine met onder meer aandacht voor de film Walk the line, een biografische film over de Amerikaanse muzikant Johnny Cash met Joaquin Phoenix. BBC1, 00.05-00.35u.

Cinema.nl: IFFR 2006. Dagelijks verslag van het International Film Festival Rotterdam. Ned.3, 00.15-00.45u.

documentaire

De Groote Oorlog: Het zaad van de oorlog. Eerste deel van vierdelige documentaireserie over de Eerste Wereldoorlog. Op 28 juni 1914 pleegden Servische samenzweerders in Sarajevo een aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand van Habsburg. Twee kogels uit een Belgisch wapen leidden tot een oorlog die in vier jaar miljoenen mensen het leven kostte. Canvas, 20.45-21.35u.

Wettlauf zum Mond. Derde deel van vierdelige gedramatiseerde documentaire over de rivaliteit tussen de Amerikanen en de Russen met betrekking tot de technische ontwikkelingen van de ruimtevaart. ARD, 21.00-21.45u.

Tales from the palaces. Vierde deel van reportageserie over de historische koninklijke paleizen in Groot-Brittannië. Een team van experts in allerlei disciplines bezoekt onder meer Hampton Court, The Tower of London, Kensington Palace, The Banqueting House en Kew Palace. BBC2, 21.00-21.30u.

Olga Benario. Deels gedramatiseerde documentaire over Olga Benario (1908-1942). Arte, 22.15-23.45u.

NCRV Dokument: Leeg nest. Laatste deel, Angelique op eigen benen, van de tweedelige documentaire over gezinnen waarvan de kinderen op zichzelf gaan wonen . De Surinaamse Angelique heeft het syndroom van Down. Ze wil verhuizen naar een woongroep. Voor haar moeder Titia wordt het een moeilijk afscheid. Ned. 1, 22.55-23.40u.

BNN-docu: Adreline. Korte documentaire over vijf jongens die een training moeten volgen om te leren omgaan met hun agressie. In de training worden ze gedwongen tot nadenken en moeten ze praten over hun gedrag, frustaties, de wetten van de straat en hun onvermogen en onwil om geweld uit de weg te gaan. Ned. 2, 23.30-00.00u.

De Toekomst: Game over & over. Wat is de toekomst van het computerspel, het ongekend populaire vermaak voor jonge en oudere jongeren? Die vraag wordt vanavond gesteld in de aflevering van De Toekomst. Wordt het een volksverslaving, een Olympische sport of een onmisbaar leermiddel? Programmamaker Robert Wiering volgde gamer Sander Kaasjager (20), die in New York tweede werd tijdens het kampioenschap van het spel Painkiller. Kaasjager (pseudoniem Vo0) verloor van Jonathan Wendel (Fatal1ty), maar verdiende toch nog 100.000 dollar. Wereldwijd spelen zo'n 5 miljoen mensen het online role-playing game World of Warcraft, waarin ze clan-lid zijn in een Lord of The Ring-achtige spookjeswereld. Verstokte spelers kunnen er nauwelijks meer mee stoppen. Aan het woord komt de 13-jarige Michael, die op internet een oproep deed om van zijn verslaving af te komen. Ook wordt gesproken met Steven Johnson, auteur van Everything bad is good for you. Hij stelt in zijn boek dat de geleidelijke stijging van het IQ te maken heeft met de complexiteit van hedendaagse games en televisieseries. De angst voor gaming is volgens hem ongegrond, want het is een waardevol leermiddel waarmee het jonge brein complexe situaties overziet en nieuwe werelden verkent. De samenwerking tussen online-games leidt volgens hem bovendien tot 'sociaal rijk gedrag'. De Toekomst: Game over & over, Ned. 3, 19.40-20.15u.

16 miljoen rechters. Juridische programmaserie met reconstructies van waargebeurde rechtszaken, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om op de stoel van de rechter te gaan zitten. Ned.3, 21.05-22.00u.

De rechtvaardige rechters. Drie panelleden geven onder leiding van Jo van Damme een humoristische visie op de actualiteit. Canvas, 21.40-22.10u.

Drama

Casanova. Britse romantische miniserie gebaseerd op een verhaal van Russel T. Davis. De jaloerse en gefrustreerde Grimaldi zet een een duivels plan in werking om Casanova uit te schakelen. Canvas, 22.10-23.00u.

muziek

NPS Klassiek: Gran Partita. Uitvoering van de serenade nr. 10 in B, KV 361, de 'Gran Partita' van Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791) door het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen. Het muziekstuk voor 12 blazers en één contrabassist werd door Mozart gecomponeerd tussen 1781 en 1784. Het wordt beschouwd als het belangrijkste werk voor een blazersensemble dat ooit is geschreven. Ned.3, 0.45-1.40u.

sport

Holland Sport. Een gesprek met Richard Krajicek en sportarts Babette Pluim over de blessuregevoeligheid van tennissers. Verder schaatsster Annette Gerritsen en veldrijder Gerben de Knegt. Ned. 3, 20.15-21.00u.