Staalconcern Arcelor wijst vijandig bod van Mittal af

Staalconcern Arcelor wijst het vijandige overnamebod van Mittal Steel af. Bestuur en commissarissen hebben dat gisteren unaniem besloten. Een overname is ongunstig voor aandeelhouders, werknemers en klanten, aldus Arcelor in een verklaring die gisteren is uitgebracht.

Het Frans-Spaans-Luxemburgse Arcelor, de op één na grootste staalproducent ter wereld, roept aandeelhouders op niet in te gaan op het bod van 18,6 miljard euro dat de in Rotterdam gevestigde marktleider vrijdag uitbracht.

Ook de regering van Luxemburg, dat 5,6 procent van de aandelen van Arcelor bezit, heeft gisteren haar bezorgdheid uitgesproken over het bod van Mittal Steel. Luxemburg maakt zich met name zorgen over het vijandige karakter van het bod en het ontbreken van werkgelegenheidsgaranties. Arcelor is met 6.000 werknemers de grootste werkgever van Luxemburg. Bestuursvoorzitter Lakshmi N. Mittal heeft er morgen een gesprek met de minister-president.

De regering van Wallonië, dat 2,4 procent van de aandelen van Arcelor bezit, riep Mittal gisteren op bestaande afspraken over werkgelegenheid te respecteren. Arcelor heeft circa 15.000 werknemers in Wallonië, waar het concern de afgelopen jaren hard heeft gesaneerd, onder meer door een staalfabriek in Luik te sluiten.

Mittal had vandaag een gesprek met de Franse minister van Financiën, die zegt van Mittal meer duidelijkheid te willen over zijn plannen met Arcelor ten aanzien van werkgelegenheid en cultuurverschillen tussen de beide bedrijven.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) zei een overname van Arcelor door Mittal aandachtig te zullen bekijken. Het zou gaan om de grootste overname in de staalindustrie ooit. Ze zegt niet op voorhand tegen grootschalige overnames te zijn. 'De Europese Commissie is tegen nationale kampioenen, maar voor sterke Europese bedrijven die op wereldschaal kunnen concurreren', zei ze tegen persbureau Bloomberg.

Kroes zei ook dat het nog te vroeg is om te kunnen beoordelen of Mittal delen van Arcelor zal moeten doorverkopen om goedkeuring te krijgen. Mittal heeft zelf al aangekondigd de vorige week door Arcelor overgenomen Canadese staalproducent Dofasco door te zullen verkopen aan het Duitse ThyssenKrupp.