Polen inspecteert platte daken na ramp Katowice

In Polen worden alle grote gebouwen met platte daken gecontroleerd, na een ongeluk met de evenementenhal in Katowice, zaterdag. In de Zuid-Poolse mijnstad kwamen ten minste 67 mensen om het leven toen het dak van de hal inzakte, mogelijk onder het gewicht van sneeuw.

Onder de doden is één Nederlander. Polen heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Poolse bouwinspecteurs sloten gisteravond een supermarkt in Bytom, vlakbij Katowice, nadat in de muren scheuren waren ontdekt. Warschau gaf na het ongeluk in Katowice opdracht tot onmiddellijke inspectie van alle platte dakconstructies in Polen, zoals die op supermarkten en zwembaden.

In Katowice werd het zoeken naar lichamen gisteren gestaakt, maar vandaag wordt nog één poging ondernomen om eventueel nog niet gevonden lichamen te vinden. Op het tijdstip van het ongeluk, zaterdagmiddag om kwart over vijf, waren nog enkele honderden bezoekers in de hal, waar een postduivenbeurs werd gehouden. Rond 150 mensen raakten gewond. De laatste levende persoon werd om tien uur 's avonds gered.

Inmiddels zijn 59 doden geïdentificeerd, onder wie een verkoper van duivensport-apparatuur uit het Gelderse Deil, twee Slowaken, twee Tsjechen, een Belg en ten minste één Duitser. De extreme kou tijdens de reddingsoperatie heeft waarschijnlijk ook levens geëist. Het vroor zaterdagnacht 17 graden. Volgens artsen hebben de metalen onderdelen van het dak 'als vriezer' gewerkt. De brandweer pompte warme lucht onder de brokstukken, om overlevingskansen te vergroten.

De Poolse regering heeft een onderzoek gelast naar de ramp, het grootste ongeluk in Polen sinds 1987, toen vlak bij Warschau een passagiersvliegtuig neerstortte. De meest gehoorde verklaring is dat het platte dak van 9.800 vierkante meter, groter dan een voetbalveld, is bezweken onder zware, bevroren sneeuw. Centraal-Europa kampt al weken met een ongekende kou en hevige sneeuwval. Alleen in Polen al zijn deze winter meer dan 180 mensen, vooral daklozen, doodgevroren.

President Lech Kaczynski bezocht gisteren de rampplek en beloofde 2 miljoen zloty (520.000 euro) te zullen vrijmaken voor de slachtoffers. Alle Poolse doden krijgen een staatsbegrafenis.

Het management van de evenementenhal verklaarde gisteren dat het kan bewijzen dat er sinds december geregeld sneeuw op het dak is geruimd. Volgens Grzegorz Slyszyk, de advocaat van de jaarbeurs in Katowice, had een Belgische ooggetuige voordat het dak instortte, scheuren gezien in de vloer. Slyszyk schoof ook het grote temperatuurverschil binnen en buiten de hal en de reactie van de bouwmaterialen daarop naar voren als mogelijke oorzaak.

Maar minister Jerzy Polaczek van Transport zei gisteren dat hij op de rampplek met eigen ogen had kunnen constateren dat er een halve meter sneeuw op het dak lag, meer dan wettelijk is toegestaan.

polen rouwt: pagina 4