Pinchhitter Van Hooijdonk overbodig in Almelo

Er werd fanatiek geapplaudisseerd op de hoofdtribune van het Polman-stadion toen Pierre van Hooijdonk zich van de bank oprichtte om warm te lopen. Waren het Feyenoord-supporters die brutaal in groten getale de beste plaatsen hadden ingenomen van de bescheiden accommodatie van Heracles? Of toonden voetballiefhebbers uit Almelo en omstreken hun respect voor de van NAC teruggekeerde verloren zoon?

De eerste veronderstelling lijkt de meest logische, want even later klonk van een andere tribune een treiterend gezang: 'Laat je club maar in de steek.'

Feyenoord-trainer Erwin Koeman liet de 36-jarige veteraan in de slotfase, bij een 4-0 voorsprong, zijn comeback maken. De pas van een blessure herstelde Romeo Castelen ruimde het veld, Dirk Kuijt ging naar de rechterflank en Van Hooijdonk stond in de punt van de aanval weer ouderwets balletjes te kaatsen; of er in twee jaar niets was veranderd. Hij raakte de bal elf keer en deed er negen keer wat goeds mee. Hij nam zelfs een vrije trap, maar de bal smoorde in de muur van Heracles-spelers.

Bij de medische keuring werd Van Hooijdonk vorige week nog fitter bevonden dan in 2001. Dat was gisteravond in het kwartiertje dat hij meespeelde moeilijk in te schatten. Maar dat hij ondanks, of juist dankzij, zijn leeftijd nog nuttig kan zijn voor de Rotterdamse club lijkt evident. Zeker als Kuijt en Van Hooijdonk in noodgevallen met z'n tweeën van de flanken voor luchtduels worden aangespeeld. Verdedigers zullen dan voortdurend keuzes moeten maken.

Verder heeft Van Hooijdonk zijn vrije trap ook altijd nog als wapen. En is hij een persoonlijkheid. Wat dat betreft zal de pikorde bij Feyenoord opnieuw worden gerangschikt. Naast Kuijt zit nu een andere leider met veel meer ervaring in de kleedkamer. De Katwijker, die vermoedelijk aan het einde van het seizoen vertrekt, zal er niet rouwig om zijn. Waarschijnlijk ervaart hij de komst van Van Hooijdonk juist als een verademing, omdat er nu wat minder druk op zijn schouders rust.

Daar staat tegenover dat Van Hooijdonk op clubniveau een ongewone rol vertolkt. Namelijk die van reserve. In zijn hele loopbaan zat hij zelden op de bank. En nu moet hij zich juist bekwamen in de rol van pinchhitter. De speler zelf zegt er geen moeite mee te hebben.

Acht clubs informeerden bij zijn zaakwaarnemer Rob Jansen toen duidelijk werd dat Van Hooijdonk transfervrij weg mocht bij NAC. Zijn keuze viel op Feyenoord, hoewel hij wist dat hem dat de komende anderhalf jaar weinig speelminuten zal opleveren. 'Je moet op mijn leeftijd realistisch zijn', legde hij in Almelo nog eens uit. 'Topclubs zullen je op mijn leeftijd niet halen voor een basisplaats. Zelfs NAC bood mij die garantie niet meer. Dan laat ik het plezier prevaleren en kies ik voor Feyenoord waar ik het altijd goed naar mijn zin heb gehad.'

In zijn eerste dagen bij Feyenoord kreeg Van Hooijdonk een positieve indruk van de kwaliteit van de spelersgroep. 'Ik ben onder de indruk. Dit is een heel sterke ploeg. Waarom zou je daarmee niet kampioen kunnen worden?'

Tegen Heracles hadden Kuijt en Kalou weer een belangrijk aandeel in de overwinning, hoewel Heracles-trainer Peter Bosz het Feyenoord gemakkelijk maakte door drie verdedigers tegenover even zoveel snelle aanvallers op te stellen. Dat was vragen om moeilijkheden. Kalou draaide, na een fout van Kwame Quansa, als eerste Feyenoorder de bal met een fraaie curve achter doelman Pieckenhagen. Heracles was vervolgens volledig de kluts kwijt. Kuijt en Castelen zetten Feyenoord nog voor rust op een 3-0 voorsprong. Paauwe zorgde met een afstandsschot in de tweede helft voor de 4-0 eindstand.

Bosz was heel coulant voor zijn oude club: in twee duels incasseerde Heracles dit seizoen elf treffers van Feyenoord. Het verweer van Bosz: 'In De Kuip kozen we ervoor massaal te verdedigen en kregen we zeven doelpunten om de oren. Nu probeerden we naar voren te spelen, maar werden we goed opgevangen op het middenveld en ging het ook niet goed. Gegokt en verloren, maar ik zou het de volgende keer weer zo doen.'

Vervolgens sprak Bosz zijn afschuw uit over de afkeurende geluiden die Heracles-supporters lieten horen in de richting van Quansah. 'Die jongen zat kapot in de kleedkamer. Dit verdien je niet als je één keer slecht speelt.'

Feyenoord lust het aangeslagen Ajax volgende week rauw in De Kuip. 'Hoe mooi zou het niet zijn om twee keer in een seizoen van Ajax te winnen', zei Kuijt die nog eens alle geruchten over oververmoeidheid weersprak.

Heracles 0Feyenoord 4

Ruststand 0-3. 25. Kalou 0-1, 36. Kuijt 0-2, 39. Castelen 0-3, 75. Paauwe 0-4. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 8.500. Geel: Maas (Heracles)

    • Erik Oudshoorn