Opvallende rol nieuwe spelers

Van de nieuwe gezichten bij veel clubs viel vooral Adil Ramzi bij FC Utrecht op.

Vlak voor het sluiten van de transfermarkt leven de voetbalfans tussen hoop en vrees. Kunnen de toppers behouden blijven? Slaagt de clubleiding erin verrassende versterkingen te halen? Tijdens speelronde 21 werd op verschillende plaatsen afscheid genomen van 'oude sterren' en werden nieuwe helden in de armen gesloten.

De meest opvallende transfer was die van Georgios Samaras, die na een verloren arbitragezaak toch nog van Heerenveen naar Manchester City vertrok. Zonder de Griekse spits wonnen de Friezen wel met 2-0 bij RBC.

Dé nieuwkomer van het afgelopen weekeinde heette Adil Ramzi. De aanvaller die bij AZ op een zijspoor was beland, maakte zich bij FC Utrecht onsterfelijk door tegen aartsrivaal Ajax drie keer te scoren. De 28-jarige Marokkaan groeide bij clubs als Willem II, FC Twente uit tot een dragende speler, maar wist bij PSV en AZ niet door te breken. Bij FC Utrecht lijkt de rechteraanvaller prima op zijn plaats.

Bij RKC stond de thuiswedstrijd tegen Vitesse in het teken van het vertrek van spits Rick Hoogendorp en de verrassende komst van Anthony Lurling. De aan Wolfsburg verkochte Hoogendorp keek vanaf de tribune toe hoe zijn oude club voor het eerst sinds oktober vorig jaar een thuiswedstrijd verloor. Vitesse-verdediger Michael Dingsdag maakte in de 64ste minuut het enige doelpunt van het duel. De van FC Köln overgenomen Lurling kreeg twee kansen maar kwam niet tot scoren. RKC lijkt eerder zwakker dan sterker uit de transferperiode gekomen te zijn.

Dat laatste geldt ook voor ADO Den Haag dat Tommie van der Leegte (naar Wolfsburg) en Jan-Paul Saeijs (Roda JC) tussentijds kwijt raakte. Daar stond tot dusver slechts de komst van verdediger Said Bakkati tegenover. Wel zat de Poolse aanvaller Marcin Zewlakow van het Franse FC Metz naast Feyenoorder Cory Gibbs op de tribune. De mogelijke nieuwe aanwinsten zagen ADO Den Haag in het Zuiderpark met 2-0 verliezen van een zakelijk spelend PSV. Bij de koploper in de eredivisie maakte de Australiër Archie Thompson vijf minuten voor tijd zijn eredivisiedebuut onder trainer Guus Hiddink, die hem vooral als bondscoach van Australië naar Eindhoven haalde. PSV heeft met de verhuur van Robert (vorig seizoen nog voor een paar miljoen euro aangetrokken) aan Betis en de komst van Thompson op het eerste gezicht vreemde zaken gedaan.

NAC zag vorige week aanvaller Pierre van Hooijdonk naar Feyenoord vertrekken en nam Timothy Derijck, Evander Sno en Leonardo op huurbasis over van de Rotterdammers. Het Braziliaanse zorgenkindje Leonardo maakte gisteren in het uitduel met FC Groningen een kwartier voor tijd de 2-2. Niet Leonardo, maar Ajax-huurling Rasmus Lindgren groeide met zijn winnende kopbal voor FC Groningen vlak voor tijd uit tot held van de dag. De noorderlingen zochten de vernieuwing in het onderkomen. Nummer vijf FC Groningen is in de Euroborg nog altijd ongeslagen. Woensdag probeert de club in het bekerduel met PSV die status vast te houden.

    • Koen Greven