Op naar de datsja

sleetje.jpgWat maakt Moskou leuk? De stad achter je laten voor de datsja.
Dit weekeind bezochten we een datsja die vrienden ?s winters huren van een gepensioneerde KGB-generaal. Je betreedt een intieme, halfvergane wereld, want op de datsja dumpt de Russische middenklasse in de regel meubels, serviesgoed, souvenirs, kleding en koddige uniformen uit de Sovjettijd. (Alsmede opa en oma zelf) Ik raak niet uitgekeken op een zwart-wit fotoalbum waarin de KGB-generaal een staatsbezoek aflegt bij Kim Il Sung van Noord-Korea, compleet met vuurwerk, militaire parades en een sportstadion dat met bordjes de slogan ?droezjba? vormt, vriendschap. De man telde mee indertijd.
Wat doe je zoal op een datsja? Lekken in het dak dichttimmeren, sneeuw scheppen, de open haard stoken, wodka drinken, twee ganzen met appels vullen en braden, vuurwerk afsteken, met Bengaals vuur door de sneeuw rennen, brandwonden behandelen, een gans met bakvet en al over de grond laten rollen, ruzie maken en bijleggen, zweten in de sauna, in de sneeuw rollen, Armeense cognac nippen en in slaap vallen. Zondag trekken we dan fris de natuur in, rijden sleetje met de kinderen en langlaufen. ?s Avonds met rode wangen terug naar de vuile stad. Heerlijk gewoon.

    • Coen van Zwol