Onwillige honden zijn hun geld waard

Hoe zou prof. mr. H.T. van Staveren zich dit weekeinde hebben gevoeld? De voorzitter van de arbitragecommissie van de KNVB zat misschien nog te zweten op de schriftelijke uitwerking van zijn vonnis, toen hij het nieuws vernam. Georgios Samaras vertrekt toch van Heerenveen naar Manchester City.

Afgelopen woensdag had Van Staveren, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, nog een principiële uitspraak gedaan over het vertrek van de Griekse spits. Precies zoals het FIFA-reglement voorschrijft: een tussentijds vertrek moet ook de steun hebben van de verkopende club. En Heerenveen wilde na het vertrek van Huntelaar niet nog een gat in de voorhoede en trachtte de overgang te blokkeren. 'Een uitspraak waar clubs op kunnen terugvallen', verklaarde de advocaat van de Friese club.

Principes zijn leuk, maar daar kan de kachel van de gemiddelde voetbalmakelaar niet van branden. Dus wat kreeg Samaras, die al vanaf zijn zestiende bij Heerenveen speelt, van wie dan ook in zijn oor gefluisterd? Ziek melden!

En, eerlijk is eerlijk, het zal een van de meest lucratieve ziekmeldingen zijn geweest. Samaras kon in Engeland zijn basissalaris bijna vertienvoudigen tot bruto ruim twee miljoen euro. En dan valt alleen nog een kniesoor over het feit dat Manchester City - tegen alle regels in - eerst met (pa) Samaras contact had opgenomen, en daarna pas met de werkgever.

Wat moest Heerenveen doen met een balende Samaras? Met onwillige honden is het slecht hazen vangen, weet elke club. En elke makelaar.

Verkopen dus. Met de rug tegen de muur, maar met de portemonnee geopend. Samaras levert nu geen zes miljoen euro op, maar 7,5 miljoen euro. Bij Europees succes van Manchester City kan dat bedrag nog oplopen met twee miljoen. Niet gek voor een 20-jarige speler die weinig in de basis stond.

De Friezen kunnen met zestien miljoen (Huntelaar plus Samaras) in de knip tot en met morgen op zoek naar versterking. De andere clubs zijn gewaarschuwd. Mocht Heerenveen aankloppen, dan kunnen ze altijd vertrouwen op de arbitragecommissie van de KNVB. Of had Van Staveren net een prop van zijn vonnis gemaakt?

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle