NS vervangt posters Wolkers na fout in gedicht

Amsterdam, 30 jan. De Nederlandse Spoorwegen gaan enkele honderden posters met het gedicht Wintervlucht van Jan Wolkers vervangen. Het in opdracht van de NS geschreven gedicht over schaatser Gerard van Velde was zonder overleg met Wolkers veranderd op de affiches die bij een groot aantal Nederlandse stations zijn opgehangen. Het woord `snelheid` werd vervangen door `schoonheid`. Volgens Wolkers was zijn gedicht door de redactionele ingreep ”verpest”. Ook een partij ansichtkaarten waarop het aangepaste gedicht staat afgedrukt, zal worden herdrukt. Wintervlucht is geïnspireerd op Van Veldes wereldrecordrace bij de Olympische Spelen in Salt Lake City van 2002. Wolkers toonde zijn ongenoegen over de aanpassingen zaterdag bij de opening van de aan zijn werk gewijde tentoonstelling Hommage aan een dubbeltalent in de Zonnehof te Amersfoort: ”Als je, kijkend naar een scorebord, `de schoonheid van je vlucht` ziet, moet je een behoorlijke ijdeltuit zijn. En de houding van Van Velde was juist gespeend van iedere ijdelheid.” De affiches maken deel uit van een postercampagne van de NS ter ere van de Olympische Winterspelen in Turijn. Van Velde wist zich overigens niet te kwalificeren voor die wedstrijden.