Nieuwe wind waait in proces Saddam

De nieuwe president van de rechtbank die Saddam Hussein en zeven medeverdachten berecht, heeft gisteren duidelijk gemaakt dat hij niet zal toestaan dat de verdachten politieke toespraken houden of anderszins het proces naar hun hand zetten. Binnen enkele minuten na hervatting van de zitting zette de nieuwe president, Rauf Abdel-Rahman, Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti uit de rechtszaal toen hij begon te klagen over zijn medische behandeling. Vervolgens vertrok het hele verdedigingsteam uit protest, waarna Saddam zelf woedend werd en eveneens werd verwijderd.

Abdel-Rahmans voorganger, Rizgar Amin, stapte midden deze maand op uit protest tegen kritiek van de regering dat hij de verdachten te veel ruimte gaf. Abdel-Rahman ging voortvarend te werk: na het vertrek van de defensie en de verdachten benoemde hij andere verdedigers, en hoorde hij drie getuigen à charge voor hij het proces tot later deze week verdaagde.

Het verdedigingsteam van Saddam leverde later scherpe kritiek op de nieuwe benadering. Volgens deze advocaten is geen sprake van een eerlijk proces. De acht verdachten kunnen de doodstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden aan het tenlastegelegde, de dood van zeker 140 shi'ieten in de stad Dujail na een mislukte aanslag op Saddams leven in 1982.

De zitting van gisteren ontaardde meteen in chaos. Barzan al-Tikriti noemde de rechtbank 'dochter van een hoer', en kon vertrekken. Vervolgens werd een Jordaanse advocaat die naar Abdel-Rahman schreeuwde met geweld uit de rechtszaal verwijderd, waarna alle verdedigers wegstormden ondanks de waarschuwing van de president dat zij niet zouden mogen terugkeren. Daarop begon Saddam zelf een luidruchtige ruzie met Abdel-Rahman, waarin hij de door de rechtbank benoemde advocaten afwees en meedeelde bij verstek te willlen worden berecht. Toen de president hem ook de deur wees, antwoordde hij verontwaardigd: 'Ik heb u 35 jaar geleid, en u zegt: 'Verwijder hem?' 'Ik ben een rechter en u bent de verdachte', reageerde Abdel-Rahman. 'En u hebt de orde in de rechtbank verstoord.' Saddam beschuldigde hem ervan zijn rechten te schenden als verdachte die 'onschuldig is tot hij schuldig wordt bevonden'. Uiteindelijk werd Saddam, verwensingen schreeuwend, uit de rechtszaal gezet.

Een journalist en een cameraman van de Amerikaanse televisiezender ABC zijn gisteren ernstig gewond toen bij Taji een bom langs de weg ontplofte op het moment dat het Iraakse legervoertuig waarin zij meereden passeerde. De twee, Bob Woodruff en Doug Vogt, zouden in een stabiele toestand zijn. Amerikaanse en Iraakse legervoertuigen zijn vaak doelwit van bommen die rebellen langs de wegen verbergen.