Nationale recherche arresteert Holleeder

De nationale recherche heeft vanochtend de 47-jarige Willem Holleeder aangehouden op verdenking van afpersing en bedreiging van diverse vastgoedhandelaren, onder wie de in mei 2004 vermoorde Willem Endstra. Ook dertien andere verdachten werden aangehouden, onder wie enkele Joegoslaven. Dat heeft het openbaar ministerie vanochtend bekendgemaakt.

Het onderzoek naar Holleeder begon na de moord op Endstra. Die had voor zijn dood bij de politie diverse verklaringen afgelegd over de afpersing door Holleeder. Ook hield hij een dagboek bij waarin hij beschreef hoe en wanneer hij geld aan Holleeder moest afdragen. De afpersing zou begonnen zijn rond 2002.

Behalve van de afpersing van Endstra wordt Holleeder ook verdacht van de afpersing van de omstreden zakenman Erik de Vlieger. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek. De Vlieger heeft altijd ontkend dat hij werd afgeperst door Holleeder. Wel bleek vorig jaar dat hij zaken had gedaan met een bedrijf van de vriendin van Holleeder. Ook deze Maike D. is gearresteerd, bevestigen bronnen.

Holleeder werd in 1983 bekend toen hij met anderen Freddy Heineken ontvoerde. Uiteindelijk werd hij hiervoor veroordeeld tot elf jaar cel. Na het uitzitten van de straf werd hij nog enkele keren opgepakt, onder meer voor wapenbezit, maar nooit veroordeeld. Wel werd hij vaak in verband gebracht met liquidaties en drugshandel. Een woordvoerder van het OM benadrukt dat Holleeder niet is opgepakt voor betrokkenheid bij liquidaties in het Amsterdamse criminele circuit. Na de dood van Endstra begon de nationale recherche met het onderzoek naar de afpersing van vastgoedhandelaren. De moord op Endstra en de andere liquidaties worden nog onderzocht. Ook een mogelijke stroman van Holleeder op de Wallen in Amsterdam is gearresteerd. Deze Marcel K. had diverse bedrijven op zijn naam staan, waaronder speelautomatenhallen. Tot 2002 waren deze bedrijven van Endstra.

Holleeder: pagina 3