Moslimwereld boos op Denemarken

De islamitische wereld komt langzaam maar zeker in het geweer tegen spotprenten met de profeet Mohammed als hoofdpersoon die 30 september in de Deense krant Jyllands-Posten zijn gepubliceerd. Libië sloot gisteren zijn ambassade in Denemarken, en Jordanië ontbood de Deense ambassadeur om te protesteren tegen deze 'opzettelijke belediging'. De Islamitische Conferentie Organisatie (ICO) eiste zaterdag in naam van de 1,3 miljard moslims excuses van de krant. Dit verbond van islamitische landen toonde zich verder 'teleurgesteld' over de Deense regering, die weigert in actie te komen. In Saoedi-Arabië en Koeweit is tot een boycot van Deense producten opgeroepen.

De sunnitische islam verbiedt elke afbeelding van de profeet Mohammed, en de publicatie van de twaalf spotprenten leidde meteen tot grote ophef onder moslims in Denemarken. Jyllands Posten heeft geweigerd excuses aan te bieden, maar heeft wel laten weten dat het niet de bedoeling was de moslims te beledigen. Gisteren publiceerde de krant een verklaring in het Arabisch gericht aan Saoedi-Arabië, dat donderdag zijn ambassadeur uit Kopenhagen terugtrok. In die verklaring legde Jyllands Posten uit dat de tekeningen waren gepubliceerd als onderdeel van een Deense dialoog over vrijheid van meningsuiting. De Deense premier, Anders Fogh Rasmussen, onderstreepte gisteren dat de regering 'op geen enkele manier' de media kan beïnvloeden. 'En de Deense regering en de Deense natie als zodanig kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat er in de onafhankelijke media is gepubliceerd.'

De ICO en de Arabische Liga, de organisatie van Arabische landen, meldden gisteren van plan te zijn de Verenigde Naties te vragen een bindende resolutie aan te nemen die elke aanval op religies verbiedt. Die zou dan sancties moeten omvatten tegen landen en instellingen die inbreuk maken op het verbod.