'Moslim mag organen doneren aan elk mens'

Mogen moslims na hun overlijden organen en weefsels doneren? Het is een netelig onderwerp in de islamitische wereld. Het is immers zaak om met het complete lichaam dat je door Allah is gegeven, ook weer bij hem te verschijnen na de dood. Maar vier islamitische schriftgeleerden zeiden zaterdag dat orgaandonatie best kan. Want wie het leven redt van een mens, redt het leven van de mensheid, was hun mening.

De bijeenkomst in Driebergen werd georganiseerd door het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en NIGZ-Donorvoorlichting. De Sjiietische Islamitische Raad Nederland (SIRN) stond achter de bijeenkomst. Het was de bedoeling om nu eens écht duidelijkheid te scheppen over de vraag of orgaandonatie wel geoorloofd is voor moslims.

Moslims doneren vaak hun organen en/of weefsels niet, vanwege de integriteit van het lichaam. 'Het is niet bij iedereen bekend dat de islam orgaandonatie toestaat. Het is belangrijk dat daar duidelijkheid over ontstaat', verklaarde minister Hoogervorst (Volksgezondheid) op het symposium. Hij zei begin vorig jaar er moeite mee te hebben dat groepen mensen organen wel willen ontvangen, maar hun eigen organen niet willen doneren vanwege hun religie. Zaterdag zei hij: 'Ik respecteer ieders individuele keuze om wel of niet orgaandonor te zijn, maar dan moet die beslissing wel op de juiste gronden zijn genomen.' Volgens hem is het geloof geen juiste reden omdat de islam orgaandonatie niet verbiedt.

CMO had buitenlandse deskundigen uitgenodigd. Die zeiden dat een meerderheid van de schriftgeleerden in islamitische landen niet tegen orgaandonatie is. 'Als mijn zoon een orgaan van mij nodig heeft na een ongeluk, dan zal ik zijn leven redden', benadrukte Hamid Alnajdi, professor in Islamitische Studies aan de Universiteit van Londen. 'Als een moslim donor is, moet hij die organen niet alleen afstaan aan een moslim, maar aan elk mens.'

Maar orgaandonatie moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, aldus de schriftgeleerden. 'Het besluit om donor te worden moet uit vrije wil worden genomen', zei Mustafa Ben Hamza, van de Theologische Raad Oost Marokko. Ook mag er geen sprake zijn van financieel gewin.

Een imam nam het woord. 'Wij volgen de adviezen van de geleerden op en we zullen orgaandonaties toestaan.' De zaal applaudisseerde. CMO en de SIRN gaan hun achterban oproepen om zich niet langer tegen orgaandonatie te verzetten. De slotverklaring zal via moskeeën en islamitische organisaties worden verspreid.

    • Nanette Catoen