Monument Van Gogh gekozen

De Schreeuw van Jeroen Henneman is uitgekozen als gedenkteken voor de in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh.

'De Schreeuw' van Jeroen Henneman Henneman, Jeroen

Het kunstwerk van Jeroen Henneman (63) beeldt zes aaneengesloten silhouetten uit. Het binnenste is het profiel van Van Gogh met een gesloten mond, bij het buitenste schreeuwt de mond. Die spanning tussen de open en dichte mond verbeeldt volgens de Amsterdamse kunstenaar de complexiteit van de vrijheid van meningsuiting. Ook verwijst het monument naar het werk van Van Gogh. De zes buigingen van het kunstwerk geven ook een beweging aan, een verwijzing naar de opbouw van filmbeelden. Het monument is van roestvrij staal en wordt 4,5 meter hoog.

De selectiecommissie bestond onder anderen uit de ouders, familieleden en vrienden van Theo van Gogh, onder wie zijn producent Gijs van de Westelaken en Rudi Fuchs, oud-directeur van het Stedelijk Museum. Antoinette Tanja, voorzitter van de selectiecommissie en portefeuillehouder Kunst en Cultuur van het stadsdeel: 'De commissie was unaniem. Ook de ouders zijn vergenoegd met het ontwerp van Henneman. Dat was dat voor ons erg belangrijk.'

Het beeld komt in september in het Oosterpark en kost 75.000 euro. De gemeente, het stadsdeel en het Amsterdams Fonds voor de Kunst financieren het werk.