'Kamer kan terug naar 100 leden'

De Tweede Kamer moet van 150 leden tot 100 teruggebracht worden. Voorwaarde is wel dat de Tweede Kamer en de politieke partijen veel meer ondersteuning krijgen dan nu.

Dat zei voorzitter Rein Jan Hoekstra (CDA) van de zogeheten Nationale Conventie gisteren in het tv-programma Buitenhof.

De Nationale Conventie is een groep van veertien wetenschappers en politici die advies zal geven over verbeteringen van de inrichting van het Nederlandse staatsbestel. De groep is samengesteld na het mislukken van de invoering van de gekozen burgemeester en de afwijzing van de Europese Grondwet door de bevolking. De Conventie zal zich buigen over de vraag hoe het veronderstelde wantrouwen van de bevolking in de politiek hersteld kan worden.

Volgens Hoekstra is een kleiner, maar deskundiger parlement noodzakelijk. De Kamer is uitgebreid tot 150 leden toen zij in 1956 ook Europese medezeggenschap kreeg. Maar dit zogeheten 'dubbelmandaat' is eind jaren zeventig afgeschaft. 'We zouden dus het aantal Kamerleden weer terug kunnen brengen tot honderd, het oude niveau.' Ook CDA en VVD willen een verkleining van de Kamer.

Volgens Hoekstra kan de Kamer te weinig de druk van departementen en media weerstaan en moet zij meer een eigen agenda bepalen. 'Die agenda wordt vaak bepaald door contacten tussen Tweede-Kamerleden, ministers en de media. Dat kun je alleen oplossen wanneer de Tweede Kamer een degelijke ondersteuning krijgt.'

Ook vindt Hoekstra dat de Eerste en Tweede Kamer nog te weinig kennis hebben over Europa en de invloed van de Europese Unie. 'De invloed van Brusselse regelgeving is indringend geweest. Toch hebben we niet de maatregelen getroffen om tijdig te zien wat daar gebeurt.'

Dit weekend pleitte ook een groep wetenschappers en politici in deze krant onder leiding van politicoloog Jos de Beus voor een drastische uitbreiding van het budget van de Kamer om zelf onderzoek te doen.