Israël bevriest geld voor Palestijnen

Israël bevriest de overboeking van Palestijnse douaneheffingen. De Verenigde Staten en de Europese Unie dreigen de financiële hulp te staken.

Dat gebeurt als de islamitische verzetsbeweging Hamas, grote winnaar van de parlementsverkiezingen van woensdag, toetreedt tot het Palestijnse bestuur.

'Wij zijn niet van plan fondsen over te boeken die kunnen worden gebruikt door terroristen', aldus de Israëlische premier Olmert. Israël int op basis van de Akkoorden van Oslo(1993) 50 miljoen dollar per maand voor de Palestijnse Autoriteit in de vorm van BTW- en douaneheffingen in de Israëlische havens. De Palestijnse minister van Economische Zaken Sinokrot heeft geprotesteerd tegen het besluit. 'Dit is ons geld en niet van de donorlanden', zei Sinokrot.

Olmert leek vorig week bereid de overboekingen ongemoeid te laten, maar hij kwam in de aanloop naar de Israëlische verkiezingen onder zware druk te staan.

Olmert werd gesteund door de Duitse kanselier Angela Merkel, die bezoeken brengt aan Jeruzalem en Ramallah. 'Een Palestijns leiderschap met Hamas kan niet rechtstreeks gesteund worden door de Europese Unie', aldus Merkel. De EU steunt de Palestijnse Autoriteit met 500 miljoen euro. Als de EU-ministers van Buitenlandse Zaken besluiten, zoals Duitsland wil, om de financiering van de Palestijnse Autoriteit te staken, gaat zij vrijwel zeker failliet.

Wat betreft de Amerikaanse hulp zei minister van Buitenlandse Zaken Rice in Londen dat 'de VS niet bereid zijn een organisatie te financieren die de vernietiging van Israël nastreeft, geweld predikt [..]' In Londen heeft vandaag hoog internationaal beraad plaats over de internationale benadering van Hamas (en over Iran).

Volgens Europese diplomaten in Ramallah is het risico groot dat de Palestijnse gebieden 'wegzakken in een moeras van chaos en geweld'. Een aantal EU-vertegenwoordigers heeft zijn hoofdsteden geadviseerd 'de tijd te nemen om Hamas een kans te geven zich te bewijzen.' De Franse ambassadeur in Israël, Gérard Arnaud, pleitte in een gesprek met Ha'aretz voor grote behoedzaamheid, opdat de Palestijnen met Hamas aan het stuur niet 'in de handen van Iran' wordt gedreven.

James Wolfensohn, de oud-Wereldbankpresident die zich bezighoudt met de economische ontwikkeling van de Gazastrook, noemde de Palestijnse Autoriteit 'feitelijk failliet, want er is geen geld om de salarissen van tienduizenden ambtenaren en hun families te betalen. Dat raakt 30 procent van de bevolking.'

Hamasleiders toonden zich gisteren gevoelig voor de druk en verklaarden bereid te zijn met Israël een bestand van tien tot 15 jaar te sluiten, maar het wijzigen van het handvest en het erkennen van Israël werd afgewezen.