Iran komt met nucleair compromisplan

Brussel, 30 jan. Iraanse vertegenwoordigers zullen de Europese Unie vandaag een compromisplan voorleggen dat is bedoeld om doorverwijzing van Irans nucleaire dossier naar de Veiligheidsraad van de VN te voorkomen. Volgens bronnen in Brussel wil Teheran met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) een akkoord sluiten hoeveel verrijkingsactiviteit toelaatbaar is voor onderzoek en ontwikkeling, en is het bereid zich van verdere verrijkingsactiviteit te onthouden. Daarnaast zou het een Russisch voorstel aanvaarden waaronder Rusland Iraanse uranium verrijkt. Vanochtend spreken Iraanse diplomaten in Brussel Europese tegenhangers. In Londen is de kwestie-Iran later op de dag onderwerp van gesprek op een bijeenkomst van de permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland.