Internet Voorkeur

Heineken-ontvoering. Met de arrestatie van Willem Holleeder krijgt het eerste grote wapenfeit van deze crimineel weer aandacht: de ontvoering van Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in november 1983. Een complete website is aan deze gebeurtenis gewijd, inclusief foto's en krantenknipsels, informatie over de voorbereiding, details over de uitvoering en een verslag hoe het met de betrokkenen verder ging. Over Holleeder komen we te weten dat zijn bijnaam '(de) Neus' is en dat hij in 1987 veroordeeld is tot elf jaar gevangenisstraf. 'Toen het duo in 1992 na het uitzitten van tweederde deel van de straf weer op vrije voeten kwam, organiseerde een vriend een feest in het Amsterdamse Marriott-hotel', weet de website te melden over Holleeder en zijn 'bloedgabber' Cor van Hout, twee van de vijf ontvoerders. 'De politie legde het feest met de beveiligingscamera's van het hotel vast.' De site prijst een toeristische 'Kidnap Tour' à 17 euro aan, die leidt langs de plekken waar de ontvoering werd beraamd, daadwerkelijk uitgevoerd en waar de ontvoerden werden ondergebracht. 'De speciaal hiervoor gebouwde celletjes zijn nog intact', beveelt de organisator aan. Een Engelstalige website probeert met ronkende reclame voor deze tour ook geld uit buitenlandse zakken te kloppen. www.heinekenontvoering.nl, www.heinekenkidnapping.com.