Grijs winterweer, wolkenvelden

Na een prachtig weekeinde met veel zon krijgen we deze week te maken met hardnekkige wolkenvelden. Afgelopen nacht trok een gebied met laaghangende bewolking ons land binnen waarmee een einde kwam aan het zonnige karakter van het weer.

Met weinig wind is het de vraag of de bewolking de komende dagen nog gaat verdwijnen. Vanavond en vannacht overheerst de bewolking in het hele land. Heel voorzichtig daalt de temperatuur naar één of twee graden boven nul. Mocht het tijdelijk toch even opklaren, dan gaat het licht vriezen.

Morgen ligt nog altijd een deken van wolken over het land. Slechts heel lokaal breekt even de zon door. Neerslag gaat er uit de bewolking waarschijnlijk niet vallen. In de middag wordt het 4 tot 6 graden.

Vanaf woensdag wordt het geleidelijk weer iets kouder. In de nachtelijke uren ligt de temperatuur rond het vriespunt terwijl het kwik overdag blijft steken bij 2 of 3 graden. Nog altijd heeft de bewolking de overhand. Klaart het even op dan ziet het er een stuk vriendelijker uit, maar dat gaat zeker niet op grote schaal gebeuren. Bovendien kan tijdens opklaringen in de nacht en ochtend mist ontstaan die overdag maar moeilijk oplost omdat de wind een bescheiden rol speelt.

Tegen het einde van de week lijkt een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië koudere lucht naar onze omgeving te voeren. Het is echter zeer onzeker of dit het begin is van een nieuwe periode met serieuze vorst.