'Exorbitant bedrag' voor helft van Moooi

Het vooraanstaande Italiaanse meubelbedrijf B&B Italia heeft 50 procent gekocht van de aandelen van Moooi, het in design gespecialiseerd meubelbedrijf uit Breda.

Drie ontwerpen van Moooi gefotografeerd door Erwin Olaf. Van links af: lamp 'Light shade shade' van Jurgen Bey, grand foulard 'Throw' van Studio Job en kandelaar 'Flames' van Chris Kabel (foto). Foto's Erwin Olaf / Moooi
Drie ontwerpen van Moooi gefotografeerd door Erwin Olaf. Van links af: lamp 'Light shade shade' van Jurgen Bey, grand foulard 'Throw' van Studio Job en kandelaar 'Flames' van Chris Kabel (foto). Foto's Erwin Olaf / Moooi Olaf, Erwin

'Dit is een compliment aan de hele Nederlandse designwereld', zegt productiemanager Hans Lensvelt, samen met directeur Casper Vissers en artdirector Marcel Wanders eigenaar van Moooi.

Een fauteuil van verkoold hout. Een vederlichte maar oersterke stoel van koolstofvezel. Een kroonluchter waar een pin-up in hangt. Op de internationale meubelbeurs van Milaan deed Moooi de afgelopen jaren van zich spreken met innoverende en eigenzinnige ontwerpen van Nederlandse designers.

Waar Droog Design, het Amsterdamse bedrijf dat 'Dutch design' wereldfaam bezorgde, niet in slaagde, dat is Moooi de afgelopen jaren wel gelukt: van designmeubelen en -verlichting een commercieel succes maken. Sinds de oprichting van Moooi in 2001 groeide de omzet jaarlijks met zeker 50 procent. Het afgelopen jaar zette het bedrijf 6,2 miljoen euro om, dit jaar zo'n 11 miljoen.

Een fameus Italiaanse designmerk met een jaaromzet van 150 miljoen euro dat een klein Nederlands bedrijf koopt? Productiemanager Hans Lensvelt begrijpt het wel: 'B&B Italia maakt luxueuze, prachtig afgewerkte meubelen. Maar vernieuwend zijn die Italianen niet. Ze wilden ons om onze recalcitrante ontwerpen.'

De drie Nederlandse aandeelhouders verwachten dat Moooi de komende tweeënhalf jaar kan groeien naar 20 miljoen euro omzet. Met dank aan het uitgebreide distributienetwerk van B&B Italia. Lensvelt: 'In Japan gaan we nu van één naar twintig verkooppunten. En in Dubai en Qatar zijn onze lampen en stoelen binnenkort ook te koop.'

Lensvelt wil niet zeggen wat de Italianen hebben betaald voor het aandelenpakket. 'Een exorbitant bedrag, we zijn heel tevreden.' De drie aandeelhouders van Moooi houden de volledige zeggenschap over het bedrijf. 'B&B wil dat we gewoon op dezelfde voet doorgaan', zegt Lensvelt.

Giorgio Busnelli, de directeur van B&B Italia, verheugt zich op de samenwerking met de 'jonge, frisse en stimulerende professionals uit Nederland', laat hij in een persbericht weten. 'De zeer onconventionele en ironische aanpak van Moooi heeft me te pakken', zegt Busnelli.

    • Arjen Ribbens