Ernstig geweld tijdens uitgaan

De politie heeft afgelopen weekeinde in Dinteloord en Amsterdam arrestaties verricht na geweld op straat. In Dinteloord viel een dode, in Amsterdam een gewonde.

In Dinteloord werd zaterdagavond een 16-jarige jongen uit het het Brabantse dorp neergestoken. Hij overleed gisterochtend in een Roosendaals ziekenhuis. De politie heeft kort na het incident een 22-jarige man uit Dinteloord aangehouden. Later arresteerde zij ook een 19-jarige man en een 26-jarige man, beiden uit Dinteloord, en een 49-jarige inwoner van Steenbergen. De vier mannen zijn van Iraakse afkomst, aldus de politie.

De politie beschouwt de 19-jarige man als de hoofdverdachte. Het eerste onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen dat het handgemeen geen verband hield met discriminatie. Burgemeester J. Hoogendoorn van Steenbergen, waaronder Dinteloord valt, heeft de bevolking opgeroepen het politieonderzoek af te wachten en geen eigen rechter te spelen. Volgens hem bestaan er in Dinteloord geen structurele problemen tussen jongeren. De politiewoordvoerder beaamt dat: 'Iedereen die wij spreken, zegt dat er in het dorp geen spanningen zijn tussen jeugdigen.' De politie in het district Bergen op Zoom buigt zich met een zogenoemd Team Grootschalig Onderzoek over de zaak. Het team telt 24 rechercheurs.

In Amsterdam heeft de politie gisteren 38 jongeren, die ze eerder op de dag arresteerde, weer vrijgelaten. Twee 21-jarige mannen uit Nootdorp zitten nog vast. Ze worden ervan verdacht te zijn betrokken bij de mishandeling van een 42-jarige man. De man werd gisterochtend rond zeven uur in elkaar geslagen en uit een bus gegooid. Hij moest met verwondingen aan zijn hoofd en een schouder naar het ziekenhuis worden gebracht. De bus was met jongeren uit Nootdorp na een feest in partycentrum Borchland in Amsterdam Zuid-Oost op weg naar huis.

Omdat de veertig jongeren aanvankelijk weigerden te zeggen wie verantwoordelijk was voor de mishandeling, nam de politie alle passagiers mee naar het bureau. Enkele van de gearresteerden hebben daarna 'iets gezegd', aldus de politie. Volgens de politie vonden de jongeren dat de 42-jarige man niet in de bus thuis hoorde. 'Hij wilde de bus in, maar hem werd duidelijk gemaakt dat hij niet welkom was', zei een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer en de veertig jongeren zijn geen bekenden van elkaar. De twee opgepakte jongeren uit Nootdorp zijn gisteravond verhoord, maar hebben nog geen bekentenis afgelegd.