Duitse coach eist meer privacy

Hij zei te spreken 'uit naam van al mijn familieleden'. Want dat zijn vrouw en kinderen er genoeg van hebben, is boven iedere twijfel verheven.

De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann deed eind vorige week een opmerkelijk verzoek aan het Duitse journaille. In een verklaring die werd verspreid door de Duitse voetbalbond, verzocht Klinsmann de media zijn gezin met rust te laten in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat deze zomer in Duitsland wordt gehouden.

'Ik verzoek u de privacy van mijn gezin te respecteren', zei de trainer die het Duitse elftal deze zomer de wereldtitel moet bezorgen, nadat hij in 1990 als speler het WK won en in 1996 het EK. 'Dus: géén artikelen, géén foto's en geen televisie-items meer van of over persoonlijke situaties', waarschuwde Klinsmann in niet mis te verstane bewoordingen.

In dezelfde verklaring dreigde de Duitse bondscoach met 'wettelijke maatregelen' tegen bladen of omroepen die weigeren de Duitse privacy-wetgeving na te leven. 'Zie het als een vriendelijk, maar krachtig verzoek van de Duitse bondscoach om zijn privacy te respecteren', probeerde een woordvoerder van de Duitse voetbalbond de commotie naar aanleiding van de verklaring tot bedaren te brengen.

Klinsmann woont met zijn Amerikaanse vrouw en hun twee kinderen in de Amerikaanse staat Californië; tot onvrede van veel Duitsers die vinden dat de bondscoach dichterbij zijn vaderland zou moeten wonen. Klinsmann heeft de publiciteit altijd gemeden; hij laat zich zelden fotograferen en is geen voorstander van persoonlijke interviews. Vooral de Duitse roddelbladen - die een miljoenenoplage hebben - zijn hem een doorn in het oog.