De stemming

Pril Geluk

Het CDA is in Rotterdam een eenmanspartij. Zo lijkt het tenminste voor de argeloze bezoeker van www.cdarotterdam.nl. Wie daar klikt op 'verkiezingen' wordt overstelpt met woordspelingen op de achternaam van de lijsttrekker van de plaatselijke CDA, Leonard Geluk (ook wethouder). 'Geluk is een manier van reizen, geen eindbestemming. Geluk verblindt nimmer, maar maakt het hart wel licht. Wie geluk toestaat binnen te komen, is een goed gastheer.' Voor wie behoefte heeft de ouders van een pasgeboren kind een felicitatie van de lijsttrekker te mailen is er de link 'Pril Geluk'. Voor de potentiële kiezer blijft niets geheim. Naast het gebruikelijke dagboek levert de link 'Toen was Geluk heel gewoon' een diashow op met jeugdfoto's van de politicus.

Een plakkende SP'er. Foto SP Een plakkende SP'er (Foto SP) Socialistische Partij; SP

Maar wie heeft het CDA eigenlijk nog meer in de aanbieding voor de gemeenteraad? Op de website staat inderdaad geen kandidatenlijst, laat een lachende medewerker van het partijbureau weten. 'Ik krijg de indruk dat de heer Geluk het alleen wil gaan doen.' (DS)

Jong en lokaal

Het aantal lokale politieke partijen dat meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart zal weer groter zijn dan de vorige keer. Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw van vandaag. In de 107 door Trouw onderzochte gemeenten stijgt het aantal lokale partijen dat deelneemt aan de verkiezingen met 35 procent van 150 naar 202. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag doen opvallend veel lokale partijen mee aan de verkiezingen, respectievelijk zes, zes, vijf en vijftien.

Lokale partijen maken soms gebruik van landelijke kopstukken om hun bekendheid te vergroten. Zo werd onlangs al bekend dat RTL-weerman Peter Timofeeff zich gaat inzetten voor Seyst.nu in zijn woonplaats Zeist. Soms gaat een landelijk politicus de lokale politiek in. Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn (voorheen LPF) wil met de Lijst Hilbrand Nawijn deelnemen aan de verkiezingen in zijn woonplaats Zoetermeer.

Uit het onderzoek van Trouw blijkt verder dat Leefbaar als overkoepelende naam voor lokale partijen op zijn retour is. De nieuwe trend in lokale partijen is jong, zo blijkt. In Leiden , Zwolle en Heerlen zijn jongerenpartijen opgericht. Ook allochtonen organiseren zich meer en meer in partijverband, zo blijkt. De Haagse Allochtonen Partij en de Democratische Eenheids Partij (Weesp) zijn daar twee voorbeelden van.

De lokale partijen zijn niet alleen in aantal toegenomen, ook in de uitslag zijn ze het de laatste jaren steeds beter gaan doen. In 2002, toen bijvoorbeeld Leefbaar Rotterdam onder aanvoering van Pim Fortuyn een monsterzege boekte, werden de lokalen voor het eerst de grootste stroming. Gezamenlijk haalden zij toen 2.368 zetels van de ruim 9.000 raadszetels, tegenover 2.155 voor het CDA, 1.475 voor de VVD en 1.360 voor de PvdA. (EK)

Stemt vrouw!

Stemt op een vrouw op 7 maart! Met die oproep wil het ministerie van Sociale Zaken een einde maken aan de stagnerende groei van het aantal vrouwen in de lokale politiek. Volgens bureau HVR, dat de campagne voor Sociale Zaken verzorgt, bedraagt het percentage vrouwen in gemeenteraden 24 procent, tegenover 39 procent in de Tweede Kamer. En dat terwijl een vrouw in de politiek de kwaliteit van het openbaar bestuur volgens de bedenkers van de campagne aanzienlijk verbetert. 'Hoe meer vrouwen in de gemeenteraad, hoe beter de kwaliteit van het gemeentebestuur', aldus het bericht. Vlak voor de verkiezingen zullen vrouwelijke gemeenteraadsleden campagne gaan voeren, onder meer op treinen. Burgemeester Opstelten van Rotterdam geeft het startsein. Op 2 maart is er in Rotterdam een debat over dit thema. (EK)

Aldus...

'Ik vergelijk geen appels en peren. Ik vergelijk appels en bananen. Bananen hebben geen klokhuis.'

(Tweede-Kamerlid Maarten Haverkamp (CDA) in het debat over de privatisering van Schiphol)

'Om te stompen moet men een vuist maken; om te pakken moeten de vingers tegenkracht geven, en om te steunen, te stoppen of te zegenen moeten zij gelijk opgaan.' (Minister Donner tijdens de conferentie over Trias Politica, afgelopen vrijdag)

Een 'asociale' SP-poster

De SP plakte gigantische posters op verkiezings-borden. Tot ergernis van andere partijen.

'Zelfs in het donker valt hij nog op', zegt lijsttrekker Rosita van Gijlswijk van de SP in Groningen tevreden. De afgelopen dagen heeft ze al tien posters geplakt. Zijn de posters te groot? Welnee, zegt ze. 'Partijen die dat zeggen, hangen hun eigen poster er maar overheen.'

Door heel Nederland hangen sinds vorige week de opvallende campagneposters van de SP. 'Een beter Nederland begint hier', staat erop. De poster is niet alleen opvallend door de fluorescerende letters. Door het gigantische formaat (1,18 bij 0,84 meter, en dan vier posters naast elkaar) bedekken ze de kleinere posterborden in hun eentje.

Dat zet kwaad bloed. Het CDA in Groningen heeft al geklaagd over de beplakking van de verkiezingsborden. Er is nauwelijks ruimte voor andere partijen. Niet alleen de SP, ook de lokale Stadspartij hangt de borden vol met gigantische posters. 'Ik vind het asociaal', schrijft raadslid Hilda Deinum op haar weblog.

Keurig netjes posters op volgorde van de kieslijst ophangen is er deze campagne dus niet meer bij. 'Lokaal is er wel wat onvrede over, maar het landelijk bureau heeft nog geen klacht gekregen', zegt een SP-woordvoerder. Een grote poster ophangen is niet verboden. Partijen krijgen van het lokale hoofdstembureau adviezen over de posters. Zo hoort de lijstnummering te kloppen (Lijst 1 links bovenin) en wordt A3-formaat aangeraden. Van Gijlswijk: 'Deze week gaan we een kleiner formaat plakken. Deze posters waren bedoeld om het begin van de campagne te markeren.' Maar de woordvoerder waarschuwt de andere partijen vast. 'De afbeelding op de nieuwe posters wordt weer veel opvallender.' (GV)

    • Egbert Kalse
    • Derk Stokmans
    • Guus Valk