De slimste afperser van Amsterdam

Willem Holleeder zou op geraffineerde wijze vastgoedhandelaren afpersen. Hij 'beschermde' hen, tegen hoge tarieven, terwijl een kennis van hem hen bedreigde. Het zou gaan om miljoenen euro's.

Willem Holleeder, op de tribune van Ajax in 2002. Achter hem zit de voormalige leider van de Hells Angels, Big Willem, naast hem de geliquideerde Cor van Hout. Foto WFA WFA01:HOLEEDER BREIN HELL'S ANGELS:AMSTELVEEN;20JAN2006-***ARCHIEFFOTO 2002*** Justitie staat op het punt oud-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder (links) te arresteren. Zij ziet hem als het brein achter de criminele activiteiten van de Hells Angels in Nederland. De justitietop, het college van procureurs-generaal, beslist komende week over Holleeders lot. WFA/mc/str. Leo Vogelzang WFA WFA

Het is een bekend verhaal in Amsterdam. Heineken-ontvoerder Willem Holleeder zit in een Chinees restaurant luidruchtig te telefoneren. Een andere gast maakt daar een opmerking over. Holleeder reageert niet, maakt rustig het gesprek af en timmert vervolgens de persoon die hem aansprak in elkaar. Verhalen over Holleeder doen al jaren de ronde. Hij zou overal een vinger in de pap hebben. De motorclub Hells Angels aansturen. Liquidaties laten plegen. Groothandelaar in drugs zijn. Goede contacten bij de politie hebben. Vastgoedhandelaren voor miljoenen afpersen.

Voor dat laatste is de 47-jarige Amsterdammer vanochtend opgepakt, samen met nog dertien andere Joegoslavische en Nederlandse verdachten.

De Nationale recherche begon het onderzoek naar de afpersing van vastgoedhandelaren in 2004, na de dood van de vastgoedhandelaar Willem Endstra. Die werd in mei dat jaar op de stoep voor zijn kantoor aan de Apollolaan doodgeschoten. Endstra stond bekend als 'bankier van de onderwereld'. Hij zou via zijn bedrijven miljoenen witwassen voor criminelen. Holleeder zou een van zijn cliënten zijn en ook optreden als Endstra's sterke arm.

Na de dood van Endstra bleek de situatie iets anders te liggen. In een dagboek dat Endstra voor zijn dood bijhield, beschrijft hij hoe hij al jaren werd afgeperst door Holleeder. Had Endstra net een vastgoedtransactie afgerond, dan moest hij een deel van de winst afdragen aan Holleeder. Zoals bij de verkoop van het World Fashion Centre in Amsterdam, in 2003. Holleeder stuurde stroman Marcel K., die op het kantoor van Endstra de administratie controleerde, om zo te kunnen bepalen hoeveel de vastgoedhandelaar moest afdragen. In totaal ging het om miljoenen, volgens Endstra's dagboek.

De betalingen die Endstra verrichtte liepen ook via vennootschappen van andere vastgoedhandelaren, zoals Jan-Dirk Paarlberg. In 2004 werd Paarlberg hierover verhoord. Ook noemde Endstra in zijn dagboek namen van fiscalisten en notarissen waarvan Willem Holleeder gebruikmaakte. Ook die zijn de afgelopen tijd uitgebreid verhoord. Zij zitten niet vast.

Net als Endstra hebben ook andere vastgoedhandelaren nooit aangifte gedaan van afpersing door Willem Holleeder. Angst weerhield hen, zeggen de slachtoffers zelf. De lotgevallen van Endstra dienden daarbij als voorbeeld.

Holleeder bezocht familie van Endstra, liet blijken dat hij tot in detail op de hoogte was van de dagelijkse beslommeringen van de familie Endstra en zat, volgens bronnen rondom het onderzoek naar de moord op Endstra, als het moest met een pistool bij hen aan de keukentafel.

Hoe Holleeder te werk ging, werd in 2002 beschreven in de Telegraaf door collega-crimineel John Mieremet, die eind vorig jaar in Thailand werd vermoord. Mieremet: 'We hebben toen een plan uitgewerkt om zakenmensen te chanteren.' Via Willem Endstra zou contact zijn gelegd met vermogende vastgoedhandelaren. 'Op een zeker moment werd dan het verhaal opgehangen dat (...) ik het op een bepaalde zakenman had voorzien. (...) Willem Holleeder, die ook in het complot zat, kwam met een oplossing: hij kon zogenaamd voorkomen dat er geweld gebruikt zou worden, maar dan moest er wel grof worden betaald. Om duidelijk te maken dat het menens was, werden slachtoffers beschoten, of thuis bezocht.'

Holleeder werd begin vorig jaar ook in verband gebracht met voormalig vastgoedondernemer Erik de Vlieger. Zo bleek dat De Vlieger via IMCA Vastgoed zaken deed met een bedrijf waaraan Holleeder was verbonden (Nieuwgraaf 114 Holding BV). In 2001 namen De Vlieger en Holleeder deel in een ander vastgoedbedrijf. Dit bedrijf, Electric BV, kocht dat jaar voor 6,9 miljoen gulden panden in de hoofdstad. Justitie denkt niet alleen dat De Vlieger zaken deed met Holleeder maar ook dat hij door hem werd afgeperst.

De Vlieger heeft steeds ontkend dat hij bij Holleeder in de tang zat. Maar tijdens een rechtszitting over de afpersing bleek dat een voormalig werknemer van De Vlieger had verklaard dat hij van De Vlieger had gehoord dat die ruzie had met een Israeliër. Holleeder was aan de deur gekomen en had gezegd dat hij zijn huis moest verlaten en dat zijn leven in gevaar was. De Vlieger zou daarop, volgens de getuige, zijn huis verlaten hebben. Intussen zou Holleeder een bemiddelingsgesprek organiseren. Ook een andere vastgoedhandelaar vertelde de politie dat DeVlieger de hulp van Holleeder wilde inroepen.

Justitie beschouwt Holleeder als de echte leider van de motorclub de Hells Angels. Een huisvriend, noemt de vice-voorzitter van de club hem. Het aanzien van Holleeder binnen de motorclub bleek groot in 2004, toen voorzitter Big Willem moest opstappen omdat hij met vastgoedhandelaar Endstra plannen zou hebben om Holleeder te vermoorden. Endstra wilde van Holleeder af en benaderde Big Willem. Die bevestigde dat Endstra hem had benaderd maar weigerde de opdracht.

    • tom Kreling Rinskje Koelewijn