Cocaboer benoemd tot antidrugstsaar in Bolivia

Een cocaboer wordt in Bolivia verantwoordelijk voor de bestrijding van de handel in cocaïne. Het is niet de enige opvallende benoeming in het kabinet van president Evo Morales.

De voormalige burgemeester van Villa Tunari - de hoofdstad van de regio Chapare, waar de meeste Boliviaanse coca wordt geteeld - is vrijdag aangesteld als nieuwe antidrugstsaar. De benoeming vond plaats in de eerste werkweek van Evo Morales, de nieuwe Boliviaanse president. In Chapare, waar 10.000 hectare illegale coca wordt verbouwd, heeft Felipe Cáceres een cocaboerderij. Hij heeft al aangekondigd dat het gedaan is met de door de VS betaalde pogingen de coca uit te roeien.

Morales zelf sprak afgelopen zaterdag in de regio duizenden cocaboeren toe, ex-collega's die hij tot voor kort aanvoerde als vakbondsleider. Vorige maand hadden ze nog massaal (met 97 procent) op hem gestemd. Morales werd met militaire eer begroet door dezelfde antinarcoticabrigades die hem de afgelopen jaren regelmatig arresteerden.De huidige president gold toen als bekendste oproerkraaier.

Morales vroeg de boeren voorlopig niet meer coca te verbouwen dan de kostgrondjes van 40 bij 40 meter die elke familie er sinds twee jaar mag verbouwen.

Een studie, die de Europese Unie zal bekostigen, moet uitwijzen of de cocabladeren in de toekomst commercieel kunnen worden gebruikt voor de vervaardiging van producten als shampoo of frisdrank. Cáceres moet zich volgens Morales internationaal sterk maken voor het aanpassen van drugsverdragen, opdat cocaproducten kunnen worden geëxporteerd.

De Braziliaanse regering maakt zich inmiddels grote zorgen over de nieuwe drugspolitiek in het buurland Bolivia. De Brazilianen zullen de komende weken twaalf nieuwe grensposten openen langs de 3.400 kilometer lange grens met Bolivia. Brazilië is een belangrijk doorvoerland van Boliviaanse cocaïne. De VS hebben nog niet gereageerd op Cáceres' benoeming.

De kersverse Boliviaanse president heeft meer opvallende benoemingen gedaan. Ter realisering van zijn belangrijkste doel, de nationalisering van de gasindustrie, heeft Morales een marxistische journalist aangesteld. De 66-jarige Andrés Soliz publiceerde de afgelopen jaren een reeks kritische artikelen over de neoliberale wijze waarop Bolivia zijn gasvoorraden exploiteert.

En de man die de afgelopen jaren wegblokkades opwierp om te protesteren tegen de privatisering van de watervoorziening is aangesteld als de nieuwe minister van Water. Het gaat om Abel Mamani (39) die tot nu toe de kost verdiende als timmerman.

Als minister van Buitenlandse Zaken is David Choquehuanca (44) aangesteld. Deze voorvechter van indianenbelangen is net als Morales een Aymará-indiaan. Hij baarde opzien door te stellen dat eigenlijk alle Boliviaanse diplomaten het Aymará moeten beheersen.

De nieuwe Boliviaanse ambassadeur in de VS wordt de mensenrechtenactivist Sacha Llorenti (33). Hij gaat zich sterk maken voor de uitlevering van de gevluchte oud-president Sánchez de Lozada, die momenteel in de VS verblijft.

Morales heeft voor zichzelf en zijn collega-bewindslieden salarisverlagingen afgekondigd. Zijn eigen salaris zal 1.540 euro bedragen. De besparing die dit oplevert zal aan onderwijs worden besteed.

    • Marcel Haenen