Caesar begint aan vrijer, nieuw leven

Na zo'n twaalf jaar in de subtop achtte de Amsterdamse band Caesar de tijd rijp voor een verzamel-cd. Op Before My Band Explodes wisselen b-kantjes, ongebruikte nummers, live-opnames, alternatieve versies, demo's en een enkele albumtrack elkaar af. Zo'n omineuze titel zou kunnen betekenen dat de band na die jaren van redelijke successen zonder een echte hit ermee stopt. Maar daarvoor ligt de titel te veel voor de hand. Sterker: het samenstellen daarvan stuurde Caesar verder in de richting van een forse vrijheidsdrang.

Bij de tournee met Before My Band Explodes als uitgangspunt, blijkt in hoeverre men bereid is om het aloude driepersoons-bandjesformaat op te rekken. Al schrijft zanger-gitarist Roald van Oosten het gros van de liedjes, Caesar is niet alleen het klankbord van zijn geldingsdrang. Drummer Marit de Loos neemt her en der een zangpartij op zich en laat daarvoor soms zelfs haar drumstel voor wat het is. Bassist Sem Bakker maakt van zijn 'hoge' speelstijl een onvervreemdbaar onderdeel van het groepsgeluid en zingt óók.

Zelfs neemt hij af en toe de gitaar ter hand, als Van Oosten weer eens achter de elektrische piano kruipt. De pretentieloze experimenteerdrang op b-kantjes en demo's lijkt doorgedrongen tot de dagelijkse praktijk. Caesar trekt zich zo weinig mogelijk aan van 'hoe het eigenlijk hoort' als je in een rocktrio speelt, en dat brengt een prettige losheid met zich mee.

De muziek kan dat goed hebben. Caesar maakt geen standaard-rock 'n' roll, want daarvoor stinkt de hoge stem van Van Oosten te weinig naar testosteron en daarvoor laat hij te veel melancholie toe in zijn liedjes. Die varen daar wel bij: melodieuze rijkdom.

De groep komt nog het dichtst bij hitsucces met het relatief domme Situations/Complications met de altijd aansprekende regel 'Life gets so much easier when you're stoned'. Dat verbloemt dat hun catalogus uitpuilt van de mooie, in hun lichte triestigheid zo prettig doorzeurende liedjes. Op die manier kunnen ze gerust nog eens een jaartje of twaalf vooruit.

Concert: Caesar. Gehoord: 26/1 Vera Groningen. Herh.: 2/2 Doornroosje Nijmegen; 3/2 Mezz Breda; 4/2 Ekko Utrecht; 9/2 Paard Den Haag; 10/2 Piek Vlissingen.

    • Jacob Haagsma