Britse agent wist fatale vergissing uit

Een Britse politieman heeft vorig jaar een logboek aangepast nadat collega's per vergissing een Braziliaan op een metrostation in Londen hadden doodgeschoten op verdenking van terrorisme. Hij deed dat om een fatale interne communicatiestoornis te verbergen.

Deze beschuldiging staat in het concept-rapport van een onafhankelijke commissie, die het incident van 22 juli onderzoekt. Het populaire zondagsblad News of the World publiceerde hieruit gisteren details.

Volgens de krant stond er in het oorspronkelijke logboek dat een man, die een verdachte woning in het zuiden van Londen verliet, was geïdentificeerd als Hussein Osman. Deze werd verdacht van medeplichtigheid aan een reeks mislukte aanslagen daags tevoren op de Londense ondergrondse en een dubbeldekker. Even later werd de man door andere agenten doodgeschoten in een wachtende trein op het metrostation Stockwell.

De zin 'Het was Osman' werd tien uur later, toen duidelijk was dat in werkelijkheid niet Osman maar de onschuldige Braziliaanse elektriciën Jean Charles de Menezes was doodgeschoten, veranderd in 'En het was niet Osman'. Daarmee werd de indruk gewekt dat de politieagent, die Osman uit de woning meende te zien komen, geen blunder had gemaakt en dat de fout bij anderen lag.

Een andere zondagskrant, The Sunday Times, meldde gisteren dat de opsporingsdiensten nog altijd in het duister tasten omtrent achtergronden van de aanslagen van 7 en 21 juli. Zo is nog onduidelijk of Al-Qaeda er de hand in heeft gehad. Ook staat nog niet vast of de aanslagen op elkaar waren afgestemd en of ze vanuit het buitenland werden 'gestuurd'. De krant verwees onder meer naar een vertrouwelijk document van inlichtingendienst MI5 uit oktober. Ook nadien zou er volgens ingewijden weinig vooruitgang zijn geboekt.