'Bergamo is voorbereiding op Ahoy'

Tennisser Sjeng Schalken maakt na een lange periode van afwezigheid binnenkort zijn rentree.

Tennisser Sjeng Schalken maakt in februari zijn rentree. De 29-jarige Limburger heeft een wildcard gekregen voor het Challengertoernooi in het Italiaanse Bergamo. Schalken werd lange tijd geplaagd door ziekte en blessures, waardoor hij inmiddels is afgezakt naar plaats 252 op de wereldranglijst. Zijn laatste officiële wedstrijd dateert van juli vorig jaar, toen hij werd uitgeschakeld in de eerste ronde van het Challengertoernooi in het Canadese Granby. Het toernooi in Bergamo is een voorbereiding op het ABN Amro-toernooi, waarvoor de Limburger ook een wildcard heeft ontvangen.

Wat heeft uw lichaam de afgelopen jaren te verduren gehad?

Sjeng Schalken: 'Het begon twee jaar geleden met de ziekte van Pfeiffer. Door het verwaarlozen van die ziekte heb ik ruim een jaar nodig gehad om weer op krachten te komen. Uiteindelijk ben ik toch te vroeg weer begonnen met tennissen. Ik had niet verwacht dat mijn lichaam nog zo verzwakt zou zijn. Begin vorig jaar heb ik een paar toernooien gespeeld, toen bleek dat ik een hernia had. Eind 2004 had ik al eens het gevoel gehad dat mijn linkerbeen het niet goed deed. Die uitval kwam dus terug. Met de wedstrijden werd het met de coördinatie in mijn been niet beter, maar alleen slechter.'

Waarom denkt u nu weer klaar te zijn voor toernooien?

'Ik heb een trainingsperiode achter de rug van zes maanden. Langzaam voelde ik de kracht en de coördinatie weer terugkomen. In het begin van die tijd kon ik nog geen kwartier achter elkaar spelen. Maar vanaf december kan ik weer ongelimiteerd trainen. Ik kan vier tot zes uur per dag op de baan staan zonder moe te worden of de volgende dag klachten te hebben. Daarom ben ik erg blij met de wildcard van Bergamo, want ik denk niet dat ik in Rotterdam tegen grote namen zou kunnen spelen zonder enige voorbereiding.'

Wat zijn uw doelen voor dit tennisseizoen?

'Als ik reëel ben, duurt het wel even voordat ik mijn wedstrijdritme weer te pakken heb. Tegen het einde van dit jaar wil ik op de snellere ondergronden wat aansprekende resultaten neerzetten.'