Bedrijven dicht na ontdekking dioxine

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft gisteren 275 boerenbedrijven tijdelijk gesloten nadat in veevoer dioxinesporen zijn aangetroffen. Eind vorige week werden in België al 96 bedrijven geblokkeerd.

Vandaag zullen nog meer sluitingen volgen, aldus een woordvoerder van het Belgische Voedselagentschap. Ook in Duitsland zijn zeven boerderijen getroffen.

De bedrijfssluitingen in Nederland betreffen pluimee- en varkenshouderijen die alle hun veevoer hebben betrokken van het mengvoederbedrijf Bouman in het Brabantse Andel. Dit bedrijf kreeg op zijn beurt met dioxinen verontreinigd varkensvet geleverd door het Belgische verwerkingsbedrijf Profat, dat het vet had betrokken van gelatineproducent PB Gelatins uit Vilvoorde. Profat kwam in 1999 onder de naam Verkest in het nieuws wegens zijn rol in de toenmalige dioxinecrisis.

Volgens de VWA bestaan er door de lage concentratie dioxinen geen risico's voor de volksgezondheid. De overschrijding van de dioxinenorm kwam op 24 januari aan het licht als gevolg van een routinecontrole die op 15 december vorig jaar bij Bouman was uitgevoerd.

Een woordvoerder van het Belgische Voedselagentschap zei vanmorgen evenwel dat bij eerdere metingen bij Bouman in Andel, half november vorig jaar, tweemaal hogere hoeveelheden dioxinen zijn aangetroffen dan die waarvoor de VWA nu maatregelen neemt. Bovendien zou het gaan om een agressievere soort. De VWA was aan het eind van de ochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de Belgische woordvoerder is met dioxinen besmet vlees 'hoogstwaarschijnlijk in de voedselketen terechtgekomen', maar is het 'moeilijk in te schatten' wat de effecten voor de volksgezondheid zijn. In België werden in 1999 dioxinen aangetroffen in kip, eieren en producten waarin kip of eieren waren verwerkt, en later in varkensvlees. Geconsumeerde dioxinen hopen zich op in lichaamsvet en worden bijna niet meer afgebroken.