Appelcompote

Voor 4 tot 6 personen:circa 600 gram stevige handappels4 bloedsinaasappels150 gram fijne tafelsuiker1 kaneelstokje2 kruidnagels

Bloedsinaasappels zijn op dit moment bij goed gesorteerde groentewinkels, natuurvoedingwinkels en op de markt verkrijgbaar. Het seizoen is maar kort - ongeveer van januari tot en met maart - dus neem de kans om ze te kopen terwijl ze nog verkrijgbaar zijn. Ze zijn niet alleen schitterend om te zien, maar ze zijn ook heerlijk zoet met een fris accent.

De combinatie appel met bloedsinaasappels is heel lekker, maar u kunt bloedsinaasappels ook met plakjes rabarber combineren. Geforceerde rabarber - dat wilt zeggen rabarber die in een donkere ruimte is gekweekt en sneller gaar kookt en minder zuur van smaak is dan rabarber uit de volle grond - is tussen december en maart ook bij sommige groente- en fruitkramen op de markt verkrijgbaar. Voor deze compote heb ik kaneel en kruidnagel gebruikt, maar nootmuskaat, pimentbessen, steranijs, stukjes verse gember of verse galanga (laos) zijn allemaal prima alternatieven.

Schil de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes van circa drie centimeter. Doe ze in een zware pan. Pers het sap uit een van de bloedsinaasappels en giet het over de blokjes appel in de pan. Schep er de suiker door, voeg de kaneel en kruidnagels toe en zet de pan op een laag vuur. Laat onder af en toe omscheppen 15 tot 30 minuten, afhankelijk van hoe stevig de appels zijn, zachtjes sudderen tot de suiker is opgelost en de appel bijtgaar is.

Verwijder intussen de schil en het wit van de overgebleven drie bloedsinaasappels. Snijd aan de boven- en onderkant van de sinaasappels een kapje af. Zet de sinaasappels rechtop en snijd met een klein, scherp mes de schil met ook het onderhuidse wit mee weg. Trek elke sinaasappel dan in het midden uit elkaar en verwijder het taaie, witte middenstukje. Snijd elke helft overdwars in plakjes van zo'n halve centimeter dik. Schep de plakjes door het appelmengsel nadat dat bijtgaar gekookt is en serveer de compote warm of op kamertemperatuur.

Deze compote is heerlijk als garnituur met bijvoorbeeld taart, cake of roomijs, of als dessert met wat crème fraîche, mascarpone of lobbig geklopte slagroom.

Kim Maclean

Morgen: zuurkoolschotel

    • Kim Maclean