Zware zeebeving Indonesië, schade nog onbekend

In de Bandazee, in het oosten van Indonesië, heeft zich gisteren een zware zeebeving voorgedaan. De beving, op een diepte van zo'n 340 kilometer onder het oppervlak van de aarde, veroorzaakte echter geen tsunami.

Wel ontvluchtten honderden mensen op Ambon, en ook op het onafhankelijke Oost-Timor, in het holst van de nacht in paniek hun huizen.

Over de schade die de beving aan land heeft aangericht, of eventuele gewonden, was bij het ter perse gaan van deze krant nog weinig bekend.

Volgens een functionaris van de Indonesische meteorologische dienst veroorzaakte de beving waarschijnlijk geen tsunami omdat ze op zo grote diepte plaatshad. Ook het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center liet gisteren snel weten dat er 'geen dreiging van een verwoestende tsunami' was.

Op Tweede Kerstdag 2004 leidde een enorme zeebeving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter wel tot een enorme tsunami, waarbij in totaal 225.000 slachtoffers vielen in onder meer Indonesië, Maleisië, Thailand, Myanmar, India en Sri-Lanka. Begin 2005 kostte een aardbeving bijna duizend mensen het leven op het kleine Indonesische eiland Nias.

De beving van gisteren had een kracht van 7,7 op de schaal van Richter en duurde twee minuten. Het epicentrum bevond zich volgens de Amerikaanse Geologische Dienst in Colorado op zo'n 195 kilometer ten zuiden van het eiland Ambon.

Het gebeurde iets voor twee uur, lokale tijd, in de nacht van vrijdag op zaterdag. 'Mijn huis stond te schudden door de beving en ik schrok wakker', vertelde een getuige per telefoon uit Ambon, op de Molukken.

Indonesië is door zijn ligging op de grens van twee vaak getroffen door aard- en zeebevingen.