Zware nederlaag voor partij van Godett

Bij de Antilliaanse parlementsverkiezingen heeft de partij van de wegens fraude veroordeelde politicus Anthony Godett op Curaçao gisteren een zware nederlaag geleden.

Het linkse Frente Obrero i Liberashon (FOL) van Godett zakte van vijf naar twee zetels. De christelijke Partido Antia Restrukturá (PAR) van de nieuwe leider Emily de Jongh-Elhage en van demissionair premier Etienne Ys ging van vier naar vijf zetels in het Antilliaanse parlement, ofwel de Staten.

Voor een grote verrassing zorgde de sociaal-democratische Moviementu Antia Nobo (MAN). De partij ging van nul naar drie Statenzetels. Partido Nashional di Pueblo (PNP) en nieuwkomer Forsa Korsou behaalden elk twee zetels. Het Antilliaanse parlement telt 22 zetels, waarvan 14 worden bezet door Curaçaose partijen. Sint-Maarten en Bonaire hebben elk drie zetels en Saba en Sint-Eustatius elk een vertegenwoordiger in de Staten.

De samenstelling van zowel het Curaçaose bestuurscollege als de toekomstige Antilliaanse regering is van invloed op de onderhandelingen over de staatkundige verhoudingen binnen het koninkrijk. Per medio 2007 wordt het Antilliaanse staatsverband opgeheven, Curaçao gaat dan verder als autonoom land binnen het koninkrijk.

Opmerkelijk genoeg was dat amper een verkiezingsthema op Curaçao. De uitslag is eerder het resultaat van zorg over criminaliteitsbestrijding, werkgelegenheid en onderwijs. De partijen die nu hebben gewonnen gelden als constructieve partners in de onderhandelingen met Nederland over de staatkundige structuur. De PAR van kandidaat-premier Emily de Jongh-Elhage voerde in de jaren negentig een door Nederland gewenste vergaande sanering van het overheidsapparaat door.

Het zetelverlies van FOL komt op Curaçao niet onverwacht. Als grootste partij van de Nederlandse Antillen was FOL in 2003 een klein jaar aan de macht. Gebrek aan daadkracht, interne strubbelingen en de definitieve veroordeling van partijleider Anthony Godett tot 15 maanden gevangenisstraf wegens fraude hebben de partij veel stemmen gekost. Veel FOL-stemmers lijken te zijn overgestapt naar MAN. De door oud-premier Don Martina in de jaren zeventig opgerichte partij, die bij de laatste Statenverkiezingen geen enkele zetel won, stapte een half jaar geleden in een controversieel Curaçaos bestuurscollege met FOL en vakbondspartij PLKP. Als gedeputeerde van Infrastructuur, wist MAN-partijleider Charles Cooper veel kiezers voor zich te winnen. Het asfalteren van wegen en plaatsen van straatverlichting telt zwaar inde Curaçaose achterstandswijken.

    • Miriam Sluis