Ziyi en de Oscars

China's bekendste actrice in het Westen op dit moment is Oscar-kandidaat Zhang Ziyi (27)

RODE STER: Zhang Ziyi speelt hoofdrol in Memoirs of a Geisha Foto AFP Chinese movie star Zhang Ziyi smiles on the red carpet for the world premiere of her latest movie "Sayuri" in Tokyo, 29 November 2005. The movie, an adaptation from the novel "Memoirs of Geisha" written by Arthur Golden, will be screening from 10 December in the world. AFP PHOTO/COLOMBIA PICTURES INDUSTRIES INC -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE
RODE STER: Zhang Ziyi speelt hoofdrol in Memoirs of a Geisha Foto AFP Chinese movie star Zhang Ziyi smiles on the red carpet for the world premiere of her latest movie "Sayuri" in Tokyo, 29 November 2005. The movie, an adaptation from the novel "Memoirs of Geisha" written by Arthur Golden, will be screening from 10 December in the world. AFP PHOTO/COLOMBIA PICTURES INDUSTRIES INC -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Grote kanshebber voor een Oscar voor de beste actrice dit jaar is de Chinese actrice Zhang Ziyi, 27 jaar oud. De nominaties voor de Oscars worden komende week bekend gemaakt. De uitreiking van de filmprijzen, die dreigde samen te vallen met de opening van de Olympische winterspelen in Turijn in februari, is nu begin maart.

Ziyi speelt de hoofdrol in de film Memoirs of a Geisha , van regisseur Rob Marshall, die in de VS een groot succes is. Ziyi was het eerst in Westerse bioscopen te zien in de film van Ang Lee Crouching Tiger Hidden Dragon. In die film werd zij in het Engels nagesynchroniseerd, want tot voor kort sprak Ziyi geen Engels. Haar rol in Geisha zette haar aan tot het leren van Engels. 'Ik moest eindelijk serieus worden', zei ze. Op haar elfde werd Ziyi ingeschreven bij de dansacademie in Peking, omdat ze danseres en actrice wilde worden. Op haar vijftiende ging ze naar China's voornaamste toneelacademie. Ze wilde dans- en toneellerares worden, maar kreeg toen ze negentien was een rol aangeboden in de film The Road Home van Zhang Yimou, die een Zilveren Beer won op het Berlijns Filmfestival in 2000. Haar dansopleiding hielp haar enorm in de dansachtige vechtscènes in Crouching Tiger, een film die vier Oscars kreeg. 'Iedereen zegt me 'O Ziyi, je hebt zo'n geluk dat je zo jong al met zulke grote regisseurs mag werken', en dat is waar, ik weet het. Soms denk ik, nou, ze willen ook met mij werken, dus blijkbaar heb ik wat te bieden dat hen bevalt.'