www.nrc.nl

Joelia Timosjenko. In zijn web-log Moskou beschrijft correspondent Coen van Zwol zijn afspraak met de Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko. ,,De tijd die je in dit land aan onzin kwijtraakt! Vraagt het pr-bureau of je geïnteresseerd bent in een interview. Staat na tientallen e-mails en telefoontjes over en weer een plaats en datum vast: Poltava, 27 januari. Tickets gekocht, koffer gepakt, heeft haar stafchef op het laatste moment in plaats van een uur interview twee minuten ingepland. Mooi niet dus.' nrc.nl/moskou

Zitten te denken. In zijn rubriek Woordhoek bespreekt Ewoud Sanders met zijn lezers het gebruik van 'zitten' in de brede betekenis 'iets doen'. Is dat een dialectverschijnsel? vroeg de taalkenner zich af. Lezers reageren massaal met voorbeelden, zoals deze van M. van Osch uit Arnhem:

'In mijn jeugd in Brabant werd het werkwoord zitten vaak gebruikt buiten de normale betekenis (dat gold en geldt nog steeds voor het werkwoord doen: 'Doen we nu lachen?' En, tegen een baby: 'Doen we nu slapen'.'

Marian van den Beuken vermoedt dat de aanwezigheid van allochtone kinderen op scholen een rol kan spelen: 'Zelf heb ik het gevoel dat dit verschijnsel iets te maken kan hebben met het feit dat het voor mensen met een andere eerste taal erg moeilijk is om te weten wanneer je in het Nederlands zitten, liggen, staan en lopen moet gebruiken. Er worden dan ook erg veel hardnekkige fouten in gemaakt. Op scholen waar veel kinderen zitten (!) die Nederlands als tweede taal spreken, kan dit vast ook weer een effect hebben op de kinderen die Nederlands als moedertaal hebben.'www.nrc.nl/woordhoek