Wie ongezond leeft, leeft korter en dat spaart geld 1

Voormalig topambtenaar Floris Sanders bepleit in NRC Handelsblad van 24 januari, dat patiënten in hun beurs moeten voelen welke gevolgen hun ongezonde levensstijl heeft. Dit lijkt een uiting van gezond liberaal denken waarbij wie risico's loopt daar ook voor betaalt. Er is echter een maar: wie ongezond leeft, leeft ook veel korter. Dat levert geweldige besparingen op aan de pensioenkant en het is niet meer dan redelijk dat die besparingen dan ook aan degenen toekomen die hun leven door ongezond leven willen verkorten.

Vooral rokers zouden met hun 6 tot 10 jaar kortere leven, vooral na de pensionering, een korting van misschien wel 30 procent op de pensioenpremie moeten krijgen. Dat chemokuurtje dat hen enkele maanden respijt geeft na ontdekking van de longkanker kan makkelijk betaald worden van het uitgespaarde pensioen. Nee, de mensen die gezond en daardoor lang leven, die zijn pas echt duur.

Wat Floris Sanders voorstelt is niet liberaal, maar zo moralistisch als het maar zijn kan: want juist zo'n goed ingevoerd iemand als hij weet dat ongezond leven helemaal niet duur is, als je maar alle kosten meerekent. Het is ook een vreselijk dom voorstel, want de uitvoeringskosten van premiedifferentiatie zijn enorm. Minister Hoogervorst kan beter een statisticus als topambtenaar aanstellen - die hebben geen verstand van radiologie, maar kunnen wel rekenen. Overigens is juist dit voorbeeld aanleiding geweest voor het nuttige boekje 'Lexicon van hardnekkige misverstanden van Walter Kraemer en Goetz Trenkler.