Van Basten is tevreden over loting voor EK

De Nederlandse bondscoach Marco van Basten toonde zich gisteren tevreden over de loting voor het EK voetbal van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Veel andere Europese voetbalgrootmachten lijken voor een veel zwaardere taak dan Oranje te staan.

Vooral in groep B wordt het dringen om een plaatsje op het EK. Daarin moeten Frankrijk, Italië en Oekraïne (drie WK-deelnemers) samen met Schotland, Litouwen, Georgië en Faröer Eilanden uitmaken wie zich plaatst.

Jean-Pierre Escalettes, voorzitter van de Franse voetbalbond, reageerde opgetogen na de loting. 'We zullen een aantal zeer mooie wedstrijden te zien krijgen. Het is de taak van de sport de mensen mooie duels voor te schotelen.'

Ook de Italiaanse coach Marcello Lippi was tevreden: 'Het is een goede groep en het zullen stevige gevechten worden.' Ook de groepen E en F zijn op papier zwaar. In groep E treft Engeland Kroatië, Rusland, Israël, Estland, Macedonië en Andorra. In F zitten Zweden, Spanje, Denemarken, Letland, IJsland, Noord-Ierland en Liechtenstein.

Verder is het opvallend dat titelhouder Griekenland en Turkije in groep C opnieuw aan elkaar zijn gekoppeld, net als in de kwalificatieronde voor het WK. Naast Turkije moet de regerend kampioen zich in de kwalificatie ook ontdoen van Noorwegen, Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Moldavië en Malta. België treft in groep A onder andere Portugal, Polen, Servië en Montenegro. Duitsland moet zich ten koste van Tsjechië, Slowakije, Ierland, Wales, Cyprus en San Marino zien te plaatsen.

Oranje treft Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Albanië, Wit-Rusland en Luxemburg in groep G. Van Basten: 'We mogen niet klagen, we hebben goed geloot. Roemenië kennen we uiteraard nog van de kwalificatiereeks voor het WK. Bulgarije is een ploeg die kan voetballen. Verder denk ik dat we van de andere tegenstanders normaal gesproken wel kunnen winnen.'

Van Basten liet overigens opnieuw blijken de huidige kwalificatieprocedure af te keuren. 'Het aantal wedstrijden dat topspelers moeten voetballen, is te groot. Het lijkt me een goed idee, als de kleinere landen voorrondes gaan spelen.' (ANP)