Televisie Voorkeur

actualiteiten

In de derde aflevering van zijn reis door de Himalaya trekt presentator Michael Palin van Lumbini naar Lhasa in Nepal. Hij bezoekt er de geboorteplaats van Boeddha, en gaat vervolgens een kijkje nemen bij de harde rekruteringsproeven voor de Ghurka-regimenten. Een bergtocht brengt hem naar het basiskamp van de berg Annapurna (op de foto de top) en hij voelt aan den lijve wat hoogte en kou met een mens kunnen doen. België 2 (Canvas), 21.45-22.45u. Foto AFP (ARCHIVES) French alpinist Jean-Christophe Lafaille appears on the summit of Mount Anapurna 14 May 2002. Lafaille plans to pass the night of Christmas Eve, 24-25 December, in a crevass at 7,000 meters on the flank of Mount Makalu (8.463 meters) in Nepal, according to his entourage 22 December 2005. AFP

Buitenhof. Onder meer een gesprek met de voorzitter van de staatscommissie Nationale Conventie Rein-Jan Hoekstra over hoe de burger weer vertrouwen krijgt in de politiek. De commissie moet binnen enkele maanden met verregaande voorstellen komen om het politieke bedrijf nieuw leven in te blazen. Hoekstra was lange tijd secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken. Ned.3, 12.10-13.00u.

documentaire

Panorama: De oligarchen. Eerste aflevering van de al door de VPRO uitgezonden serie over de rijke Russen die zich in het wilde kapitalisme van het postcommunistische Rusland met de politiek bemoeien. Maar Poetin, die ze zelf aan de macht hadden gebracht, floot ze terug. De opgang van deze 'oligarchen' was spectaculair, hun ondergang evenzeer. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Boris Johnson and the dream of Rome. Eerste deel van een tweeluik waarin onderzocht wordt hoe de Romeinen erin slaagden hun enorme rijk te regeren. Veel inwoners van het rijk dat diverse volkeren omvatte, verruilden hun eigen tradities zonder problemen voor die van de overheersers. BBC2, 21.00-22.00u.

OverLeven: De grote storm. Het afgelopen jaar werd beheerst door grote overstromingsrampen. Voor de lage landen was 1953 een rampjaar. Op 1 februari slaat een zware storm bressen in de dijken en meer dan 2.000 mensen verdrinken. We wonen nog steeds niet veilig achter de dijken. Als morgen een storm de Schelde intrekt, zullen de gevolgen voor Vlamingen veel erger zijn dan in 1953. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

The virgin queen. Tweede deel van een gedramatiseerde historische documentaire met Anne-Marie Duff als koningin Elizabeth I. Zij is als koningin erg populair bij het volk, maar heeft problemen met haar eigen hofhouding. Men wil dat zij een politiek huwelijk sluit om de stabiliteit van Engeland te garanderen. Maar Elizabeth wil eigen haar troon niet delen. BBC1, 22.00-23.00u.

Wereldbeschavingen: Palmyra. Palmyra was dé multiculturele smeltkroes van de antieke wereld. Maar wat was de rol van de mysterieuze koningin Zenobia in het ontstaan van dit Venetië van de woestijn? Ned.1, 23.20-23.50u.

kunst

Boeken&cetera. Gesprek met wetenschapsjournalist Bas Kast over zijn boek De Liefde waarin hij geluksformule voor een goede relatie op wetenschappelijke basis onderzoekt. Ook aanwezig Beatrijs Ritsema, auteur van Ter harte ,die de liefde meer vanuit de hormoonspiegel wil verklaren. Ned.3, 13.00-13.25u.

Het verhaal van een meesterwerk: Le déjeuner sur l'herbe van Manet. Edouard Manet schilderde met Le déjeuner sur l'herbe een van 's werelds bekendste en controversieelste schilderijen. De wijze waarop naakten geschilderd worden is door Manet voor altijd veranderd. Manet was zo goed als onbekend bij het verschijnen van het schilderij dat meteen een schandaal veroorzaakte. Zij manier van schilderen leek meer op schetsen en zijn toeschouwers vonden de wijze waarop hij vrouwen portretteerde schaamteloos en modern. Ned.1, 17.35-18.30u.

Close-up: Mozart. Naar aanleiding van het Mozart-weekend volgen we het spoor van Wolfgang Amadeus Mozart dwars door Europa op zoek naar de mens achter de legendarische componist. Een reis met verrassende ontmoetingen. Ned.1, 19.00-20.00u.

muziek

Arena. Uitzending in Mozart-sferen met opnamen van Le nozze di Figaro (Ponnelle,1976) en Entführung aus dem Serail (Böhm, 1980). Verder speelt het strijkkwartet Gewandhaus String Quartet Leipzig Eine kleine Nachtmusik en wordt de documentaire Testing Mozart van Frederick Baker, over het Mozart-effect, uitgezonden. Het is algemeen bekend dat koeien meer melk geven en tomaten harder groeien als er Mozart wordt gespeeld. Maar hoe zit dat eigenlijk met mensen? Ned.3, 13.25-16.00u.

Sport

De wedstrijden. Samenvattingen van de dit weekeinde gespeelde partijen uit de Eredivisie: FC Groningen tegen NAC; RKC Waalwijk tegen Vitesse; Ajax tegen FC Utrecht; ADO Den Haag tegen PSV en Heracles Almelo tegen Feyenoord. Talpa, 19.00-20.30u.