Televisie Voorkeur

ACTUALITEITen

Twee vandaag. Debat tussen jongeren over de uitslag van een enquête over multiculturele jeugd de samenleving van nu. Ned.2, 18.25-19.00u.

Nova. Reportage over de Taxicentrale Amsterdam (TCA) en het onderzoek dat naar de fraude van in totaal zes miljoen euro en gewelddadigheden is uitgevoerd. Met reactties van taxichauffeurs en een gesprek met de directeur Dick Grijpink van de TCA. Ned. 3, 22.10-22.35u.

Debat op 1. Floris Sanders, tot vorige week de belangrijkste beleidsadviseur van minister Hans Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid discussieert met het Kamerlid voor de SP Agnes Kant over de stelling wie ongezond leeft moet meer zorgpremie betalen. Ned. 1, 20.30-21.00u.

DOCUMENTAIRE

Natuurlijk - Plattelanders. Natuurserie over kansen en keuzes op het Nederlandse platteland. Vanmiddag gaat het over het bouwen in het rivierenland: Arnhem - Nijmegen. Ned. 1, 17.05-17.30u.

Wildlife: De vleugels van de natuur. Vierde en laatste aflevering van deze Franse natuurserie. Vier jaar lang hebben behalve filmcrews ook vogelkenners, piloten en werktuigbouwkundigen, in totaal meer dan vierhonderd mensen, meegewerkt aan dit project. De meest creatieve oplossingen werden bedacht om zo dicht mogelijk bij de vogels te komen wanneer ze over wereldzeeën en werelddelen vlogen. Ned. 1, 17.30-18.25u.

Battlefield Britain. Serie over 2000 jaar invasies, burgeroorlog en rebellie in Engeland. In 1688 werd de katholieke koning James II door de protestante meerderheid van Engeland onttroond. De Nederlander Willem van Oranje werd vervolgens koning. Hierop volgde een hevige strijd die werd beslist met de Slag bij de Boyne. BBC2, 20.10-21.10u.

The Romantics. Tweede aflevering van een drieluik over de Romantiek. Via de Industriële Revolutie probeerde de mens de natuur te domineren om er zo winst mee te behalen. De kunstenaars uit de Romantiek hadden een tegenovergestelde verhouding met de natuur en probeerden de natuur te begrijpen en zich eraan te onderwerpen. Dichter John Clare hield van het platteland maar hij zag dat het in toenemende mate werd gezien als winstgevend product. BBC2, 21.10-22.10u.

One day in September. Documentaire over de gijzeling van Israëlische atleten door Palestijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen in 1972. Naast beelden van de mislukte operatie is ook een interview met een van de terroristen, Jamal Al Gashey, te zien. SBS6, 23.45-01.30u.

INFORMATIEF

Blauw bloed. Royaltyprogramma met o.a. het actuele koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland. De werkbezoeken van leden van onze koninklijke familie. Koninklijke couture en sieraden en het Oranje Moment, waarin bijzondere ontmoetingen van Nederlanders met de Oranjes centraal staan. Ned. 1, 19.30-20.00u.

Kassa. Onder meer aandacht voor de nieuwste vinding op het afslank-front: een pil speciaal toegesneden op iemands DNA. Met dit middel zou iedereen moeiteloos kunnen afslanken en tot een ideaal gewicht kunnen komen, zonder het eetpatroon te hoeven veranderen. Ook internet-aanbieders met internet-telefonie. Maar is het ook betrouwbaar en beter dan de ouderwetse telefoon? Ned. 3, 19.00-19-35u.

AMUSEMENT

Cabaret op 6: 10 jaar Niet Schieten. Eerste van een tweeluik met hoogtepunten uit de zeven cabaretprogramma's van het Weesper trio Niet Schieten, bestaand uit Arend Edel, Maarten Hennis en Erik Jobbe. Hun naam is afkomstig uit de periode dat ze in een basketbalteam zaten en vooral 'Niet schieten, doorspelen' te horen kregen. SBS6, 21.00-22.00u.

De Lama's. Laatste van een zesdelige amusementsprogramma waarin Ruben van der Meer, Sara Kroos, Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Arie Koomen er weer lustig op los improviseren. Net als in de Engelse Channel 4-serie Whose line is it anyway gaat het in De Lama's om het improvisatietalent van de panelleden en de inbreng van het publiek. Niets ligt vast, alles kan gebeuren. Vandaag met Birgit Schuurman. Ned. 3, 21.10-21.50u.

Muziek

Het Grote Mozart Weekend: 10.33u.: Mozart in Vienna, documentaire. 11.35u.: Berliner Philharmoniker met Sir Simon Rattle. 12.40u.: Great Mass, dance II. 13.06u.: Spirits of Mozart, live concert vanuit Wenen. 14.55u.: Oboe-Quartett. 15.02u.: Live vanuit Stephansdom in Wenen. 16.05u.: Kamermuziek vanuit Salzburg. 16.20u.: Jupiter. Presentatie roeland Kooijmans. Ned. 1, 10.30-16.50u.

SPORT

Studio Sport. Met o.a. Engels en Italiaans voetbal, het NK Allround schaatsen, de wereldbeker Sprint in Collalbo, het WK Veldrijden en tennis: de Australian Open. Ned. 2, 21.50-22.45u.

De Wedstrijden: Eredivisie. Samenvatting uit Eredivisie voetbal met onder meer: Sparta tegen FC Twente; Willem II tegen NEC; RBC Roosendaal tegen SC Heerenveen. Talpa, 22.00-23.20u.