Televisie Overige films

The King of Comedy (Martin Scorsese, 1983, VS). Niet helemaal gelukte tragikomedie over honger naar publieke erkenning. Robert De Niro als middelmatige komiek voor wie wensdroom en realiteit door elkaar lopen en die een televisieoptreden probeert af te dwingen door zijn favoriete komiek Jerry Lewis te gijzelen. SBS6, 13.50-15.50u., onderbroken door reclame.

La saison des hommes (Moufida Tlatli, 2000, Tunesië/Frankrijk). Regisseuse van Les silences du palais vertelt andermaal over het patriarchale juk waaronder Tunesische vrouwen gebukt gaan en over hun pogingen zich daaraan te ontworstelen. Moeder keert vanuit Tunis met autistisch zoontje terug naar het eiland Djerba. Ned. 3, 14.25-16.25u.

Go Trabi Go (Peter Timm, 1991, Duitsland). Komedie. Gezin uit voormalige DDR gaat met oude Trabant voor het eerst naar het buitenland. ARD, 14.30-16.00u.

The Three Musketeers (Stephen Herek, 1993, VS). Jammer dat deze Dumas-adaptatie met onder anderen Charlie Sheen, Tim Curry (als de snode kardinaal Richelieu) en Kiefer Sutherland qua jeu en vertolkingen niet kan tippen aan de zwierige Richard Lester-versie van exact twintig jaar eerder. Net 5, 20.30-22.25u.

The Great White Hype (Reginald Hudlin, 1996, VS). Optreden van Jeff Goldblum als sportverslaggever is belangrijkste verdienste in parodiërende boksfilm. RTL7, 20.30-22.10u.

Rabbit-Proof Fence (Phillip Noyce, 2002, Australië). Op authentieke geschiedenis gebaseerd, even prachtig als gruwelijk verhaal over drie Australische halfbloedmeisjes (aboriginal moeder, witte vader). In een poging tot raszuiverheid werden ze in de jaren dertig van de vorige eeuw weggestopt in een opleidingskamp. Ze ontsnappen en lopen 2.400 kilometer naar huis. Wellicht iets té ingetogen en onopgesmukt verbeeld. BBC 2, 22.10-23.35u.

Heaven (Tom Tykwer, 2002, D/I/F/GB/VS). De Duitse cineast Tom Tykwer toonde met films als Winterschläfer en Lola rennt al aan dat hij iets op had met de thematiek van de Poolse filmmaker Krzysztof Kieslowski: toeval en het noodlot. Met Heaven verfilmde Tykwer een nagelaten scenario van Kieslowski over schuld en boete. Met Cate Blanchett en Giovanni Ribisi. Ned. 3, 22.35-0.10u.