Stroom te duur voor ouderen

Zeker duizend en vermoedelijk duizenden Nederlandse huishoudens leven zonder elektriciteit en zonder gas. Een aantal van hen ontbeert stromend water. Hun inkomen is zo laag dat ze het geld niet hebben om na afsluiting door betalingsachterstand aangesloten te worden.

Dat leert een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), die mensen helpt met problematische schulden. Voorzitter G. Jaarsma zei gisteren dat de gedupeerden vaak de ongeveer 500 euro niet hebben weer aangesloten te worden. Hij verwacht dat het aantal gevallen de komende jaren verder stijgt.

Volgens Jaarsma groeit het probleem door de liberalisering van de energiemarkt en de scheiding tussen leverancier en netbeheerder. 'Vroeger konden we met de leverancier een regeling treffen in geval van een betalingsachterstand. Heraansluitkosten werden opgenomen in het totale schuldenpakket. Nu sluit de netbeheerder af, als die geen geld ontvangt.

De gedupeerden zijn volgens Jaarsma vooral alleenstaanden, ouderen en bijstandsgerechtigden. Er zijn gevallen bekend van huishoudens die een eigen aggregaat hebben aangeschaft om zich van stroom te voorzien, maar er zijn ook mensen die noodgedwongen bij kaarslicht leven, koken op petroleum of hout.