'Samir A. plande weer aanslagen'

Terreurverdachte Samir A. (19) ging meteen na zijn vrijlating op 6 april vorig jaar op zoek naar wapens en explosieven om terroristische aanslagen te plegen. Mogelijk doelwit waren politici en het gebouw van de Algemene en Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam.

Dat maakte het openbaar ministerie gisteren bekend tijdens een pro forma-zitting in Rotterdam tegen Samir A. en drie andere verdachten, met wie A. een nieuwe groep zou hebben gevormd. De rechtbank besloot hun voorlopige hechtenis te verlengen. Volgens justitie zal het onderzoek naar deze nieuwe terreurzaak begin april zijn afgerond waarna eind april de inhoudelijke behandeling van de zaak kan beginnen.

Volgens een informant nam Samir A. na zijn vrijlating in april de taken van de Syriër Abu Khaled over, de vermeend geestelijk leider van de Hofstadgroep. Dertien van de vermoedelijke leden van de groep staan momenteel terecht in het zogeheten Hofstadproces. Het openbaar ministerie (OM) heeft deze week straffen tot twintig jaar tegen ze geëist. A. wilde volgens de informant 'een teken aan de wereld' achterlaten' en 'als martelaar' sterven.

Samir A. nam volgens justitie eind september vorig jaar een videotestament op waarop hij afscheid neemt van zijn familie en de Nederlandse bevolking toespreekt. 'Jullie worden als strijders beschouwd, omdat jullie deze regering hebben gekozen. We zullen jullie bloed verspillen zoals jullie het bloed van de bevolking in Irak hebben verspild,' zou Samir A. volgens justitie in zijn videoboodschap hebben gezegd. In de persoonlijke videocamera werd 'een oefenversie' van het testament aangetroffen.

Volgens het openbaar ministerie was de groep ook in het bezit van meerdere wapens. Samir zou ook hebben gerekend op de levering van kalashnikovs, pistolen en explosieven. Bij de aanhoudingen van de verdachten werden geen wapens aangetroffen, behalve een schietklaar machinepistool bij Noureddine El F. die volgens justitie ook in deze zaak moet terechtstaan. EL F. wordt ook in het Hofstadproces berecht. Justitie eiste tien jaar celstraf tegen hem.