Roger Dean Young & The Tin Cup:

Men neme gelijke delen van de stemmen van Willie Nelson en Serge Gainsbourg en schudde ze flink door elkaar. Vervolgens voegt men een flinke scheut Tom Waits toe en ziedaar: de stem van Roger Dean Young. Het is niet zozeer zingzeggen wat hij doet; hier is sprake van mompelzingen. Af en toe komt er een flard verstaanbare tekst voorbij: 'I take my penis', hoor je opeens, maar wat hij daar vervolgens mee doet is een raadsel. Iets spannends zal het niet zijn, want de begeleiding kabbelt maar door. De verklaring daarvoor is wellicht te vinden in de Boeddhistische levensbeschouwing waarnaar groepsnaam en hoesje verwijzen.

Roger Dean Young & The Tin Cup: Casa Loose/Munich CPSK 712

Alternatieve folk kan, getuige bijvoorbeeld Elk Lake Serenade van Hayden, mooie cd's opleveren, maar deze muziek staat te vaak stil. Van intrigerende arrangementen alléén kan een lied niet bestaan. De geest wil gaarne gekieteld worden door melodie, en kop, en staart. Maar misschien hebben liefhebbers van Tom Waits hier meer affiniteit mee.

Bart Jippes

Roger Dean Young & The Tin Cup: Casa Loose/Munich CPSK 712
    • Bart Jippes