Repsol in grote moeilijkheden

Meer slecht nieuws van het oliefront: het Spaanse concern Repsol heeft zijn geschatte voorraden met 25 procent teruggebracht. Meer dan Shell twee jaar geleden.

De voornaamste reden, aldus Repsol, is een nieuwe energiewet in Bolivia, dat een flink deel van Repsols voorraden herbergt. Die verklaring is onredelijk. Om te beginnen is de helft van de inkrimping het gevolg van het feit dat sommige Latijns-Amerikaanse velden van Repsol eenvoudigweg kleiner zijn dan aanvankelijk gedacht werd, of minder productief. Slechts de andere helft is te wijten aan veranderingen in de Latijns-Amerikaanse energiewetgeving, waardoor sommige voorraden buiten bereik van het concern zijn komen te liggen.

Waarom Repsol de enige westerse firma zou zijn die hierdoor wordt getroffen, is onduidelijk. Het Franse Total, dat ook één van de grootste investeerders in Bolivia is, is niet van plan zijn voorraden in dat land te herzien. De inkrimping brengt de strategische problemen van Repsol aan het licht. Het concern heeft in Spanje een aantal goede raffinaderijen. Maar zijn Latijns-Amerikaanse avonturen zijn een ramp. De productie van olie en gas blijft beneden peil; dit jaar wordt slechts 20 procent van de gebruikte voorraden aangevuld. Het zeker stellen van nieuwe aanvoer betekent de aanschaf daarvan via dure overnames, of het verhogen van de investeringen. Geen van beide opties voorspelt veel goeds voor de aandeelhoudersrendementen.

    • John Paul Rathbone