Pechtold door ministers gekapitteld

Den Haag, 28 jan. - Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) is gisteren terechtgewezen door zijn collega-ministers voor zijn typering van de Haagse politiek als 'veel vuiler en vunziger dan de mensen denken'.

Na afloop van de ministerraad verklaarde Pechtold dat hij de 'verstoorde verhoudingen' met zijn collega's zal herstellen. Daarnaast zei hij dat hij niet zijn excuses heeft aangeboden. Vice-premier Zalm (Financiën, VVD) zei op zijn persconferentie dat de ministers zich 'gekwetst' hadden gevoeld door uitspraken van Pechtold in het maandblad Opzij. Pechtold zei over zichzelf en zijn ambtgenoten: 'Wij zijn vreselijker dan wie ook. Achter elkaars rug om.'

Volgens Zalm, die premier Balkenende verving als voorzitter van de ministerraad, was het Pechtolds bedoeling geweest om 'de Haagse cultuur van het spinnen en lekken' aan de orde te stellen in het interview. 'Pechtold heeft ons duidelijk gemaakt dat hij dat doel volstrekt voorbij is geschoten.' Zalm vertelde dat de sfeer in de ministerraad 'ijzig' was geweest. De ministers die dat wilden, hadden hun mening over de uitspraken gegeven en Pechtold had daarop gereageerd. Niet met excuses, zei Zalm. 'Dat zou te makkelijk zijn. Daar had ook niemand behoefte aan. Men had er behoefte aan om Pechtold duidelijk te maken dat hij hen gekwetst had. Dat is diepgaander.' Pechtold ziet volgens Zalm in dat hij nu zal moeten 'investeren in de persoonlijke verhoudingen'.

Pechtold zei in het maandblad ook dat hij 'soms moeilijk' uit de voeten kon met Balkenende en minister Donner (Justitie, CDA). 'Zij staan voor mij ver af van de vrijheden die ik als individu wil hebben. Ook ver van de lol, de humor en de zelfverantwoordelijkheid, een beetje durven ritselen en regelen.' Zalm zei dat Donner zich niet door de uitspraken van Pechtold beledigd had gevoeld. 'Ik geloof dat hij ze als een compliment beschouwde.'

De verschillende fracties in de Tweede Kamer kozen er dinsdag bij het wekelijkse vragenuur voor om de uitlatingen van Pechtold te negeren. Wel heeft LPF-fractievoorzitter Van As premier Balkenende dinsdag wel gevraagd een brief aan de Kamer te sturen om opheldering te geven over de uitlatingen van Pechtold.