Omstandigheden illegale vrouwen 'erbarmelijk'

Elf illegale Bulgaarse vrouwen leefden tussen de ratten in Amsterdam-Noord. Twee verdachten van mensenhandel stonden deze week voor de rechter in Amsterdam.

In een bedrijfspand op een industriegebied in Amsterdam-Noord zag het er zo uit: er stonden 23 bedden in verschillende hokken. Er liepen ratten. Om één kamertje te verwarmen, had de verhuurder twee afvoerpijpen van de gaskachel gemonteerd die koolmonoxide uitbliezen. De vluchtwegen waren geblokkeerd. Erbarmelijk, noemde de politie de omstandigheden. Levensgevaarlijk, zei de ambtenaar van Bouw & Woningtoezicht, die later het pand sloot.

Grootscheepse politieacties tegen de industrie rond mensensmokkel, zijn er al enkele jaren niet geweest. Maar de industrie draait wel door, zo bleek deze week op de Amsterdamse rechtbank. Er waren twee strafzaken tegen verdachten die verdienen aan illegalen. F., een 49-jarige vader van vijf kinderen, wordt ervan verdacht woonruimte aan illegalen te verhuren. A., een 36-jarige Iraniër, zou van gestolen paspoorten nieuwe reisdocumenten maken, tegen betaling. De zaken hebben niets met elkaar te maken. Beide verdachten ontkennen alles.

Verdachte F. wíst niet dat de elf Bulgaarse vrouwen, aan wie hij slaapplekken verhuurde, illegaal in Nederland waren, zegt hij tegen de rechter. Hij haalt zijn schouders op. 'Ik spreek hun taal niet.' De Turkse kennis die hem deze huurders had aangeleverd, vertelt F., had hem gezegd dat ze familie van elkaar waren. Hier op vakantie.

Dat er vlakbij F.'s pand ook een illegaal bordeel was ingericht waar de vrouwen werkten, is F. ook onbekend, zegt hij. De politie kwam dat bordeel op het spoor door een advertentie in de Telegraaf.

F. is een kleine, dikke man van 49 jaar. Hij draagt een overhemd, das en zwart leren jack. Hij is de afgelopen vijf jaar twee keer veroordeeld voor bijstandsfraude.

F. ontkent bij de rechter iets verkeerd te hebben gedaan. Dat hij wel kon vermoeden dat zijn huurders illegaal waren, blijkt uit de verklaring van de vrouwen later bij de politie. Ze zeggen dat ze hem ieder 100 euro hadden betaald om een verblijfsvergunning voor hen te regelen.

Cruciaal in zijn zaak is het gedoogbeleid van de politie. Die is twee keer langs geweest in het bouwvallige pand waar de dames sliepen, en heeft F. 'gewaarschuwd dat het zo niet kon'. De agenten namen de vrouwen mee naar het bureau en lieten hen vervolgens weer gaan. F. leidde hieruit af dat wat hij deed, kennelijk mocht. De agenten concluderen juist dat F. door de waarschuwingen wist dat hij aan illegalen verhuurde. De officier van justitie eist 80 uur werkstraf en 500 euro boete.

De Iraniër A. woont sinds twaalf jaar in Nederland. Een tengere man, met een brilletje, die alleen Farsi spreekt. Hij zit in de techniek. In zijn huurwoning in de Amsterdamse Baarsjes maakte hij op aanvraag nieuwe reisdocumenten van gestolen paspoorten. De prijs? 10.000 euro per stuk. Na een vorige veroordeling werd hij in zijn proeftijd op heterdaad betrapt bij het regelen en verkopen van zo'n vals paspoort.

Dat ging zo: uit telefoontaps en observaties van de politie bleek dat A. samen met een bevriende Iraniër, Z., klanten in het buitenland of in Nederland hielp aan valse papieren. Via hun gsm's bespraken ze onder meer hoe veel het kost om iemand 'naar de andere kant te laten gaan' (3.500 duizend euro, voor bestemming Londen). Z. gaf klanten aan A. door, de persoonsgegevens en welk model het paspoort moest worden. Ze gebruikten code-woorden: een paspoort heette een boekje.

In augustus vorig jaar liep A. tegen de lamp. De politie weet uit telefoontaps dat hij met een vrouw - die geen verblijfsvergunning heeft - heeft afgesproken in Arnhem om gegevens te ontvangen voor een vals paspoort. Dat observeren ze. Twee weken later ontmoeten A. en de vrouw elkaar weer. A. overhandigt haar het nieuwe paspoort. Beiden worden dan door de politie gearresteerd.

Dat A. actief is voor een groot smokkelnetwerk, blijkt als er na zijn arrestatie bij hem thuis Griekse paspoorten worden gevonden, die vlak daarvoor uit het Griekse Consulaat in Brussel zijn gestolen.

En dat niet alleen: de politie vindt tientallen gestolen paspoorten en rijbewijzen uit allerlei landen. Tussen boeken, en CD-hoesjes liggen briefjes met persoonsgegevens van klanten. Eén paspoort was blijkbaar net in de maak: dat werd gevonden, geklemd in een bankschroef. In een stofzuigerzak vindt de politie zo'n 4.500 euro.

De officier van Justitie eist 3 jaar celstraf tegen A. Uitspraak over twee weken.

    • Frederiek Weeda