Netjes, maar niet te

Het is uit met expres verknipte en verwassen kleren voor mannen. Lukas Keijser en Jørgen Krielen (foto's) zien nette jasjes op straat

JONGE STADSMANNEN: Serge vermaakte zelf zijn pak van het Waterloo-plein Amsterdam 19-01-2006 ©Jørgen Krielen-Mode op Straat. Colbert als Jas in de Winter. Krielen, Jørgen

Trendwatchers voorspellen het al langer: we gaan terug naar keurig. Maar nu lijkt het er echt van te komen. In de winkels is het voorbij met de verknipte, verwassen, gebleekte en met ijzer beslagen kleding die een paar jaar lang mode was. Die kleren hangen inmiddels in de uitverkooprekken. De zogenaamde 'vintage look' heeft plaatsgemaakt voor meer gekleed.

Jonge jongens en mannen dragen ook steeds vaker weer een kostuum of colbert. Kwam het colbert vorige winter al even terug met opdruk, rafels en emblemen, buttons en veiligheidsspelden erop, nu zijn het vooral nette, strak gesneden jasjes en pakken. Die op het werk, maar ook op feestjes en op straat worden gedragen. Zelfs nu het koud is.

Jorim (21) heeft er zo een, van blauwe corduroy dat hij een paar maanden terug bij Jack & Jones kocht. 'Ik houd niet van dikke winterjassen', zegt hij. Bas (32) draagt een bruin fluwelen jasje van de Zara. 'Ik heb wel een jas van North Face, maar als ik naar de stad ga, kan ik die niet aan. Dan is het net alsof ik naar m'n werk fiets. Dit geeft meer het gevoel van vrije tijd.' Hij heeft net als Jorim allerlei lagen kleren onder zijn jasje, waaronder twee shirts, zodat hij het niet koud krijgt.

Lennart (22) heeft net als Jorim en Bas bovendien een dikke gebreide sjaal om zijn jasje heengeslagen waaronder hij in plaats van het traditionele overhemd een vest met capuchon draagt. 'Zo is het business casual', zegt hij. 'Een beetje netjes, maar niet te.' Want helemaal keurig, dat is toch niet erg 2006. Het moet wel jong blijven. En persoonlijk.

Dat sluit volgens Serge (25) mooi aan bij de opkomst van de 'yuce', de opvolger van de yup, maar dan trendsettend en wars van conventies. 'Yuce' staat voor 'young urban creative executive'. Serge heeft een krijtstreeppak aan waarvan de broek van Ralph Lauren is en het colbert van het Waterlooplein komt en door hemzelf is ingenomen. Hij heeft het pak gecombineerd met een pet, een riem met stuts en zwarte sneakers. 'De yuce draagt een combinatie van nonchalant, chique, urban en vrolijk', zegt hij. 'Als ik er een kantoor mee binnenloop, kunnen ze er niks van zeggen.' Maar nu gaat hij er net zo makkelijk mee naar de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam waar hij rechten studeert.

    • Lukas Keijser Jørgen Krielen