Munich

Na de bloedige gijzeling van Israëlische atleten in het Olympisch dorp van München, 1972, zweert premier Golda Meïr wraak. De jonge Mossad-agent Avner (Eric Bana) wordt met de opdracht belast om elf Palestijnen te liquideren.

Scène uit de film 'Munich'. Na de bloedige gijzeling van Israëlische atleten in het Olympisch dorp van München, 1972, zweert premier Golda Meïr wraak. De jonge Mossad-agent Avner (Eric Bana) wordt met de opdracht belast om elf Palestijnen te liquideren. Actors Ciaran Hinds (L), Hanns Zischler (C) and Mathieu Kassovitz are shown in a scene from the drama film "Munich", directed by Steven Spielberg, in this undated publicity photograph. The film, which opens December 23, 2005, recounts the dramatic story of the secret Israeli squad assigned to track down and assassinate 11 Palestinians believed to have planned the 1972 Munich massacre and the personal toll this mission of revenge takes on the team and the man who led it. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Karen Ballard/UNIVERSAL STUDIOS and DREAMWORKS LLC/Handout REUTERS

'Hoe wraakzucht de fundamenten van een beschaafde samenleving aanvreet - dat is de boodschap van Munich, en Spielberg gebruikt vooral expliciete dialogen om die over te brengen. Daaromheen bouwde hij een zeer spannende film op over vijf gewone mannen - mooie rollen, met Eric Bana als de knappe Avner voorop - die door hun land als moordmachine worden uitgezonden.'Bas Blokker, 25 januari

***Regie: Steven Spielberg. Met: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz. In: 71 bioscopen.