Kuipers in skate-off Spelen net de snelste

Schaatser Simon Kuipers heeft zich gisteren geplaatst voor de Olympische Winterspelen in Turijn. Hij won in Thialf de skate-off op de 1.500 meter van zijn ploeggenoot Rhian Ket in 1.48,36 tegen 1.48,66.

De beslissingswedstrijd was noodzakelijk omdat Kuipers, genomineerd, wegens een blessure het kwalificatietoernooi in december miste. Op de 1.500 meter rijden voor Nederland in Turijn verder Jan Bos, Erben Wennemars en Sven Kramer.

De schaatsformatie voor de Olympische Spelen is nog niet compleet. Jacques de Koning (500 m) moet dit weekeinde in Collalbo vormbehoud tonen. Bij de nationale titelstrijd allround in Utrecht staat een plek voor de achtervolgingsploeg op het spel.

Naderhand toonde Kuipers zich meer dan opgelucht. 'Ik was ongelooflijk gespannen. Een maand lang ben ik elke dag aan die blessure behandeld en al die tijd zat deze race in mijn hoofd. Niet eerder heb ik zo veel spanning gevoeld. Waarschijnlijk was dit mijn slechtste race ooit, maar wel één met het mooiste resultaat.'

Ongetwijfeld had Kuipers zich in december op het kwalificatietoernooi op de 500, 1.000 en 1.500 meter geplaatst, als hij na de eerste 500 meter (die hij won) niet van het ijs had gemoeten met een scheurtje in de lies. Hij was dè man van het voorseizoen geweest. Hij won, in Heerenveen, voor het eerst zelfs een wereldbekerwedstrijd (1.500).

'Ik heb laten zien de beste van de wereld te kunnen zijn', keek hij daarop terug. 'Dat wil ik nu opnieuw gaan doen. Er zijn nog een paar weken te gaan voordat mijn wedstrijd in Turijn op het programma staat. Nu ik vrij ben van de druk geloof ik zeker dat ik de vorm van enkele maanden geleden terug kan vinden. De tijd is voor mij nog wel toereikend.'

In plaats van naar Turijn gaat verliezer Ket nu naar Utrecht, waar hij in dit weekeinde deelneemt aan de nationale titelstrijd allround. Een uitschieter op de 1.500 meter zou hem zelfs nog een startbewijs voor de olympische achtervolgingsploeg kunnen opleveren. 'Ik ga daar nu voor', stelde Ket die zich snel neerlegde bij zijn nederlaag tegen Kuipers. (ANP)