Koud wordt het toch

Meteoroloog Hans Oerlemans noemt het door de mens veroorzaakte broeikaseffect een rimpeltje in een gestage afkoeling (W&O, 21 jan). In de geschiedenis van de aarde zal het bestaan van de mensheid waarschijnlijk ook niet veel meer dan een rimpeltje zijn. Het is jammer dat de reeds geconstateerde afzwakking van de Golfstroom (NRC, 1 dec) niet ter sprake is gekomen. Als die doorzet, zou dat wel eens zeer onaangenaam kunnen worden voor de bevolking van Noorwegen en je vraagt je af of dat land dan wel bewoonbaar blijft. Hans Oerlemans zegt ook dat voorspellingen over grote migrantenstromen in 2050 als gevolg van het veranderende klimaat niet realistisch zijn omdat onze kennis te kort schiet. Wordt het dan niet hoog tijd dat met nog grotere inzet aan vermeerdering van die kennis wordt gewerkt? Hans Oerlemans kan daar een bijdrage aan leveren, maar krijgt van NWO niet altijd de gewenste ondersteuning. Dat is jammer. Nederland is niet Noorwegen, maar een eventuele gemiddelde opwarming van de dampkring met een paar graden in honderd jaar zal grote gevolgen hebben voor dat rimpeltje mensheid. Wij zijn nu eenmaal geen rotsblokken.

    • Jan de Josselin de Jong