Hazelnoottaart

Voor een taart van 23 cm doorsnee:300 gram ontvliesde rauwe hazelnoten60 gram vers wit broodkruim, van stevig brood zonder korst gemaakt4 grote eieren, gesplitst3 eetlepels bruine rum150 gram kristalsuikersnufje zout 125 gram boter, gesmolten en op kamertemperatuur poedersuiker voor het bestuiven

Serveer deze lekkere Italiaanse taart (zonder bloem gemaakt) met een appelcompote met bloedsinaasappels (recept volgt maandag), lobbig geklopte slagroom, crème fraîche of mascarpone. U kunt deze taart met folie afgedekt een paar dagen op een koele plek bewaren.

Vet de bodem en wand van een springvorm van 23 centimeter doorsnee licht in met plantaardige olie. Knip een passende cirkel bakpapier uit en bekleed er de bodem van de springvorm mee.

Draai de hazelnoten in porties met korte stootjes tot een fijn poeder in een keukenmachine. Doe de hazelnoten in een kom. Schep het broodkruim op de gemalen hazelnoten in de kom, maar meng niet.

Klop in een andere kom de eierdooiers met de rum los. Voeg 75 gram van de kristalsuiker toe en klop tot een en dik en glad mengsel.

Doe de eiwitten en een snufje zout in een grote kom en klop met een elektrische handmixer tot zachte pieken (maak eerst de gardes schoon als u ze voor het kloppen van het dooiermengsel heeft gebruikt). Voeg al kloppend geleidelijk de overgebleven 75 gram suiker toe en klop tot stijve, glanzende pieken.

Spatel het dooiermengsel door het eiwit. Vouw er het hazelnoten-kruimmengsel door tot alles voor circa de helft is gemengd. Giet er de afgekoelde gesmolten boter langs de wand van de kom bij en blijf vouwen tot het beslag net gemengd is. Meng niet te veel.

Schep het beslag in de springvorm. Zet 30 tot 40 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid door een satéstokje in het midden van de taart te steken; het moet er schoon uitkomen. Laat de taart een paar minuten in de vorm afkoelen voor u met een mes langs de binnenwand van de vorm gaat. Verwijder de wand van de vorm en stort de taart op een metalen rooster. Trek het bakpapier van de bodem van de taart en stort weer over op een rooster zodat de taart met de goed kant boven staat. Laat volledig afkoelen. Bestrooi voor het serveren royaal met poedersuiker.

Kim Maclean

    • Kim Maclean