Hart of verstand?

Na een half seizoen NAC vertrekt Pierre van Hooijdonk (36) naar Feyenoord, waar hij eerder speelde. Kiezen voetballers bij terugkeer naar hun oude club met het hart of het verstand?

Arnold Scholten, oud-speler van Ajax en Feyenoord, keerde aan het eind van zijn loopbaan terug naar FC Den Bosch: 'Voor mij was het clubliefde en een bewuste keuze om terug te gaan. Ik heb bij mijn oude club nog een goede tijd gehad. Het niveau was wat lager, maar ik zag het als een sportieve uitdaging. Het gaat er om dat je gemotiveerd bent. Iedereen kijkt naar je; er wordt wat van je verwacht en daarmee moet je om kunnen gaan. Ik wist dat er een risico aan zat en wilde mijn goede naam niet verklooien. Daar moet je voor oppassen als je teruggaat. De terugkeer van Van Hooijdonk bij NAC zag ik wel zitten. Hij is altijd gemotiveerd en betrokken bij zijn club en medespelers. Het verrast me dat hij zo snel weer vertrekt. Maar de overstap naar Feyenoord is goed voor hem. Een rol als pinchhitter ligt hem wel.'

Peter Houtman, kwam meermaals terug als spits bij Feyenoord: 'Feyenoord was voor mij een keuze uit het hart. Als je van kleins af aan met die club verbonden bent, heb je er een bijzondere band mee. De laatste keer dat ik bij Feyenoord terugkwam, kon ik een beter contract tekenen bij FC Utrecht. Maar ik koos uit clubliefde. Van Hooijdonks keuze begrijp ik. Als het bij NAC tegenvalt en je hebt je mooiste tijd bij Feyenoord gehad, kan ik me voorstellen dat je terugkeert. Natuurlijk blijf je je nek uitsteken. Als spits word je aangetrokken om het netje te laten bollen. Maar Pierre is een gedreven sportman en wat motiveert meer dan een volle Kuip?'

Martin van Geel, speelde bij Ajax, Roda JC en Feyenoord, begon en beëindigde zijn carrière bij Willem II: 'Voor iedereen is het weer anders. Van Hooijdonks terugkeer naar NAC was uit clubliefde, zijn keuze voor Feyenoord heeft ook andere redenen, denk ik. Mijn keuze om mijn loopbaan bij Willem II af te sluiten was uit clubliefde. Je komt uit die streek en gaat terug naar je roots. Maar het was ook een sportieve uitdaging; de club ging van degradatiekandidaat omhoog naar een stabiele middenmoter. Ik heb een fantastische tweede periode gehad bij Willem II. Het kan ook slecht uitpakken, zoals bij de terugkeer van Michael Mols naar FC Utrecht. Mols stond daar op een voetstuk en het verwachtingspatroon is altijd hoog. Of een terugkeer goed uitpakt, is afhankelijk van de situatie bij de club, in welke fase van je carrière je zit en of je nog fit bent. Ik snap wel dat Feyenoord Van Hooijdonk contracteert.'

Ger Lagendijk, zaakwaarnemer profvoetballers: 'Over het algemeen zijn er weinig spelers die direct uit het hart kiezen voor een terugkeer. Cocu (teruggekeerd van Barcelona, red.) wordt bij PSV enorm gewaardeerd. Hij heeft in het verleden goede afspraken gemaakt en die zijn gehonoreerd. Het is ook afhankelijk van wie de trainer is. Met Ronald Koeman (verruilde PSV voor Barcelona, red.) was afgesproken dat hij bij PSV zou terugkeren. Maar Advocaat was toen coach en zag Koeman als een bedreiging. Daarom is Koeman naar Feyenoord gegaan. Van Hooijdonk heeft een verstandelijke keuze gemaakt. Bij NAC is het niet gelukt. Feyenoord is niet echt zijn oude club. Hij heeft er niet lang gespeeld, maar wel succes gehad. Hij voelt zich nog steeds aangetrokken tot een topteam en heeft een vol stadion nodig. Voor hem is dit een goede manier om afscheid te nemen.'

Erik ten Hag, keerde tweemaal terug bij FC Twente: 'Twente zit in je hart. Dat was een belangrijke factor om terug te keren, maar ik kon ook mijn sportieve ambities vervullen. Twente draaide mee in de subtop. Ik vraag me af of het goed is om een stap terug te doen. Als je aan afbouwen denkt, kom je van een koude kermis thuis. Spelers die uit de top terugkomen, moeten een hoge motivatie hebben. Ze gaan met mindere spelers spelen en moeten zelf meer brengen. Het verwachtingspatroon is hoog. Als je terugkeert, is het zelfbeeld belangrijk; welke rol moet je spelen? Voor Van Hooijdonk is de overstap van NAC naar Feyenoord goed. Hij is afhankelijk van de aanvoer en speelt bij Feyenoord met betere spelers.'

    • Pieter de Vries